Reply To: Odg: Da li je dozvoljeno raditi kao policajac?

#6918
Anonimno
Neaktivan

bismillah, i esselamu alejkum

dali je spored vas apsolutno zabranjeno biti policajac ili ima uslova, sta ako spionira za muslimane?

i zar bi mogli tvrditi za čovjeka koji je odbacio Šerijat, zamijenivši ga jevrejskim ili kršćanskim zakonom, da je musliman. Štaviše, to je višestruko nevjerstvo, jer je okretanje od Šerijata samo po sebi nevjerstvo.

-mi na sceni imamo potpuno suprotnu praksu. nama je hilafet i šeria't silom i puškom dokinut u konačnici sa prvim svjetskim ratom. nakon prvog svjetskog rata nisi imao ni jednu islamsku zemlju koja je bila vojno neovisna. sve su bile kolonizovane. te generacije su činile kako su činile. mi smo u nasljedstvo dobili neislamske sisteme vlasti.

sad se postavlja pitanje – kako mjenjati postojeće stanje a da zlo ne bude još veće i gore? da li su ljudi koji su u sistemu vlasti – obavezno nevjernici, ili ćemo ih dijeliti na dobre i loše??? ili su svi loši??? ili su svi dobri??? s obzirom na to da gotovo u ni jednoj državi – jedinka i pojedinac nije lično odgovorna za loše stanje u zemlji.

ko je pravi krivac za postojeće stanje, i kako mijenjat postojeće stanje?

da li sjediti skrštenih ruku i psovati kako rade nekii , ili se hvatati u koštac sa problemom, i umanjivati zlo, onoliko koliko se može – ?

Allah dž.š., kaže: „A jedan čovjek, vjernik, iz porodice faraonove, koji je krio vjerovanje svoje, reče: »Zar da ubijete čovjeka zato što govori: ’Gospodar moj je Allah!’ – onoga koji vam je donio jasne dokaze od Gospodara vašeg? Ako je lažov, njegova laž će njemu nauditi, a ako govori istinu, onda će vas stići barem nešto od onoga čime vam on prijeti, jer Allah neće ukazati na pravi put onome koji u zlu pretjeruje i koji mnogo laže.“
(el-Mu'min, 28.)

Šejhul-islam Ibnu Tejmijje rhm., kaže: „Nekada će čovjek svojom vanjštinom pripadati nevjernicima ali je u svojoj nutrini vjernik, kao što je bio slučaj s vjernikom iz porodice faraonove, koji je rekao: »Zar da ubijete čovjeka zato što govori: ’Gospodar moj je Allah!’ – onoga koji vam je donio jasne dokaze od Gospodara vašeg? Ako je lažov, njegova laž će njemu nauditi, a ako govori istinu, onda će vas stići barem nešto od onoga čime vam on prijeti, jer Allah neće ukazati na pravi put onome koji u zlu pretjeruje i koji mnogo laže.“ (el-Mu'min, 28.)“ (el-Dževab el-Sahih, 2/205.)

Šejhul-islam Ibnu Tejmijje rhm., kaže: „Isti je slučaj i s nevjernicima do kojih je doprla poslanikova da'ava u nevjerničkoj zemlji, koji su spoznali da je Muhammed s.a.w.s., Allahov Poslanik, u kojeg su povjerovali kao i u ono što mu je od Allaha dž.š., dato i objavljeno – bojeći se Allaha dž.š., onoliko koliko se u stanju, kao što je radio Nedžašija i ostali; nisu bili u stanju učiniti hidžru u islamsku zemlju, niti su bili u stanju pridržavati se svih propisa islama zbog toga što su bili onemogućeni od hidžre i od javnog ispoljavanja vjere ili uslijed nedostatka onoga koji bi ga podučio svim propisima islama. Takva osoba je vjernik-džennetlija, isto kao što je bio slučaj sa vjernikom iz porodice faraona s faraonskim narodom, ili kao što je bio slučaj Asije faraonove žene, ili kao što je bio slučaj poslanika Jusufa a.s., s egipćanima koji su bili nevjernici, koji nije bio u stanju činiti s egipćanima sve ono što je znao od islama. Pozivao ih je tevhidu i imanu ali mu se nisu odazvali! Allah dž.š., navodeći riječi vjernika iz faraonove porodice, kaže: „Jusuf vam je, još davno, donio jasne dokaze, ali ste vi stalno sumnjali u ono što vam je on donio. A, kada je on umro, vi ste rekli: ’Allah više neće poslije njega poslati poslanika!’ Eto tako Allah ostavlja u zabludi svakoga ko u zlu pretjeruje i sumnja!“ (Mu'min, 34.)“ (Pogledaj: Medžmu'ul-Fetava, 19/217.; Minhadžus-Sunneh el-Nebevijjeh, 5/112.)

Šejhul-islam Ibnu Tejmijje rhm., kaže: „Kada se vjernik nađe međ’ nevjernicima ili među griješnicima – neće se boriti protivu njih svojom rukom ako nije u mogućnosti i u stanju to činiti. Ako bude u stanju – boriće se protivu njih svojim jezikom, a ako ne – onda svojim srcem ali i pored svega toga neće lagati i neće svojim jezikom zboriti ono što mu nije u srcu. Ili će ispoljiti svoju vjeru ili će je skrivati ali, i pored toga, on se neće s njima slagati u svemu ali im neće ni lagati niti će svojim jezikom zboriti ono što mu ne leži na srcu. Skrivanje svoje vjere je jedno dok je ispoljavanje neispravne vjere nešto sasvim drugo. Ispoljavanje neispravne vjere – Allah dž.š., ne dozvoljava osim pod prisilom, kada je dozvoljeno izgovoriti riječi nevjerstva!“ (Pogledaj: Minhadžul-Sunneh el-Nebevijjeh, 6/424.)

Imam el-Kasimi rhm., kaže: „Dozvoljeno je skrivati vjerovanje svoje i iman od zla zlih ljudi, zbog toga što Allah dž.š., hvali vjernika iz porodice faraona i pored toga što je skrivao vjerovanje svoje, a po njemu je čak i cijelo poglavlje Kur'ana dobilo ime!“ (Pogledaj: Isarul-hakki ‘alel-halki, 1/33.)
Na mnogim mestima su ashabi krili svoje vjerovanje, poznato je da je i u jemen jedna grupa ashaba ostala nekolko meseci sa ljudima koji su psovali Poslanika, i sve je u tom momentu bila korist. Mislim da nesledite stavove ucenijih od vas koji vec su govorili na ovu temu. Oni koji zive u saudiji niti imaju korist toga sta se desava u Evropi niti na neko naci im prestavlja opterecenje, jednostavno su mogli doneti neku fetvu koju vi navodite.
Medzu njima je sejh Salih Munedzid i neki drugi dali su dozvolu za rad u policiji ovo su poznate fetve, i dali vi mozete da date ime onoga koji zabranjuje ovo jer ipak se radi za stvar koju alimi dozvoljavaju i ne dovede sart kufr bi tagut u to polje uslova, toa se podrazumeva. Policija je administracija, pogotovo u mestima gde je jaka lokalna samouprava, dajte malo detaljnije sta zabranjujete, jer danas i komunalac ima prava da te kazni i sprovede neke zakone, drugo poznate su fetve za dozvolu i rad u saobracajnu policiju…mnogo neodredzeno i opsto ovo vase davanje fetvi..isto kao da pita neko dali je dozvoljeno da se radi i zivi u kafirskoj srdini, mi znamo da je zabranjeno i da je prece da se zivi u islamskim sredinama, Allah vam dao svako dobro i selam alejkum