Reply To: Odg: Da li je Tesbih novotarija?

#6162
Anonimno
Neaktivan

AK47 post=321 wrote: Mene pravo kopka to što znam da sam pročitao na jednom mjestu (a ne znam ni gdje ni šta ni kako pa ne mogu ništa prezentovati kao argument; ali sam poprilično siguran da se radi o djelu “Odricanje ehli-sunneta od novotara” i da sam skinuo taj materijal sa ovog portala) kako je jedan učenjak, nasljednik selefa, došao do ljudi koji su zikrili na kamenčiće i rekao im da to ostave i da se sklone sa vrata Džehennema.

Jel zna možda neko o kome se radi i da li se sigurno radi o djelu koje sam naveo?

Ovo je naravno kontradiktorno tim hadisima gdje Poslanik SAWS nije izričito zabranio upotrebu istih, ali eto kako kaže brat musliman33, to su slabe predaje.

Ja u svakom slučaju držim da je bolje udaljiti se od svega sumnjivog, pa tako uvijek i zikrim na prste desne ruke elhamdulillah i tako inšaAllah planiram i nastaviti.

Definitivno tespih sam po sebi ne smije biti razlog udaljavanja braće muslimana jednih od drugih; Horski zikr koji me nervira i ometa me pri klanjanju sunneta ili samostalnog zikra nažalost jeste, i hvala Allahu što mi to smeta, jer je taj zikr potvora na Muhameda SAWS i na prve ispravne generacije njegovih sljedbenika.

Pogledaj na ovom linku od strane 275 spominju se navedeni hadisi i u fusnoti ima komentar o slabosti lanca, a predaja sa ibn Mesudom koju si spomenuo je na stranici 277 .

http://www.scribd.com/doc/57389638/Poslanikov-Namaz-od-Abdesta-do-Zikra