Reply To: Odg: Da li se opravdava džehlom (neznanjem) u pitanjima akide?

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Da li se opravdava džehlom (neznanjem) u pitanjima akide? Reply To: Odg: Da li se opravdava džehlom (neznanjem) u pitanjima akide?

#13835
AvatarAbdullah Hodžić
Participant

@Razmisli prije nego kazes

Prije nego pridjes nekoj meseli da raspravljas moras da imas neko predznanje, i moras pravis razliku izmedju velikog shirka, velikog kufra, velikog haram i tako dalje, a ne da se ponasas kao da si neki ucenjak ako si naisao na neke shubhe, a ne na dokaze.

Prvo: govor ucenjaka se uzima u zavisnosti jacine dokaza na koje se ucenjak poziva. Ako ucenjak iznosi svoj stav bez jasnih dokaza Kur'ana i sunneta nije obaveza pojedinca da uzme taj govor obavezno.
Od svakoga se uzima i odbacuje osim od Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem.

Sto se tice pitanja oko kojeg zelis da vodis diskusiju, nema razilazenja da u fikskim stvarima covjek je opravdan neznanjem, ako nije dosao do njega dokaz, a sto se tice akide, u velikom kufru moze nekada covjek da se opravda neznanjem, ali u velikom shirku nema opravdanja, i na pocetku ove teme tekst koji je postavljem ti prenosi koncenzus ucenjaka o tome:

U pogledu velikog širka nema opravdanja, i oko ovoga je konsenzus učenjaka. Ibn Kajjim u svojoj knjizi “Tarikul hidžretejni” i ulema Nedžda prenose konsenzus da nema opravdanja neznanjem kada je u pitanju veliki širk.

Moras da znas sta znaci ulema, i koji od ucenjaka ima prednost u uzimanju fetve. U gore spomenutoj fetvi Ibn Kajim i ulema Nedzda prenose koncenzus da nema opravdanja u velikom shirku, da bi neko pobio ovaj koncenzus, mora da donese drugi koncenzus koji je jaci od ovoga, a poznato je da nema dva koncenzusa po nijednom pitanju, i zar mislis da bi Allah dao da se ujedine ucenjaci na neistini.

Najnoviji članci

Pratite nas na Facebooku

5,592LikesLikes