Reply To: Odg: Da li se opravdava džehlom (neznanjem) u pitanjima akide?

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Da li se opravdava džehlom (neznanjem) u pitanjima akide? Reply To: Odg: Da li se opravdava džehlom (neznanjem) u pitanjima akide?

#13834
AdminAdmin
Keymaster

Razmisli prije nego kazes post=8734 wrote:

Halali ali onda prepusti prevode meni. Jer zbog tvog razumijevanja “samo najbitnijeg” ti si zakljucio da ulema pravda dzehlom u stvarima akide, sto je netacno a jasno vidljivo iz drugog prilozenog teksta. Prepusti dakle prevode meni.

Nema problema samo dobro obrati paznju odmah na sami pocetak druge fetwe. U kojoj sejh nepravda narod u opste poznatim stvarima u Islamu kao sto je namaz zekat post hadzdz, cak spominje i sirk samo ipak zavisi od situacije naroda. Dok u S. Arabiji se mozda niko nemoze pravdati neznanjem zbog velikog broja ucenjaka izvora za sticanje znanja itd. ista situacija nije sa Bosnjakom koji zivi u nekom selu do kojeg jos nije doslo tacno i izvorno poducavanje akidi.

Po meni se svakako treba pogledati situacija osobe, jer ako pogledas prvu fetwu vidjet ces da su opravdali osobu koja iz neznanja ostavi namaz jer je odaljen od svijeta, pa sta reci za Bosnjaka koji klanja i drzi se farzova ali pocini veliki sirk iz neznanja i do njega nikada nije stiglo da je to veliki sirk itd. Ako pogledas prvu fetwu vidjet ces da su stavili do znanja da ako je osoba u mogucnosti da stekne znanje a to nece da cini ili neki drugi razlog onda se nepravda, ali ako osoba uopste nema sansu da stekne znanje oko pojedinih stvari onda se stav prema istoj mjenja.

Poredi obje fetwe pa ces vidjeti, a ja cu inshAllah poslati pitanje par web portala oko ovoga da mi malo rasciste, jer kao sto sam rekao istrazujm ali mozda grijesim u interpretaciji svega.

Uglavnom ako dobijem odgovor od daija objavit cu iste na ovu temu inshAllah.

Čini se da mnogi ljudi “iskreno” tragaju za istinom, sve dok ne nađu onu “istinu” koja odgovara njihovim prohtjevima i/ili interesima.

Allah nije opravdao mušrika (osobu koja čini veliki širk).

وَإِنۡ أَحَدٌ۬ مِّنَ ٱلۡمُشۡرِكِينَ ٱسۡتَجَارَكَ فَأَجِرۡهُ حَتَّىٰ يَسۡمَعَ كَلَـٰمَ ٱللَّهِ ثُمَّ أَبۡلِغۡهُ مَأۡمَنَهُ ۥ‌ۚ ذَٲلِكَ بِأَنَّہُمۡ قَوۡمٌ۬ لَّا يَعۡلَمُونَ

“Ako ti neko od mušrika zatraži zaštitu ti mu je pruži da bi on čuo Allahov govor, zatim ga otprati na njemu sigurno mjesto. To je zbog toga što su oni narod neznalački.” (Et-Tevbe, 6)

Iako potvrđuje da je “neznalački”, Allah ga uprkos tome naziva “mušrikom”. Ovo stoga što ne može biti musliman osoba koja pored Allaha obožava još nekoga drugog.
Sa velikim kufrom je drugačija situacija, osoba koja počini veliki kufr se može pravdati neznanjem i te'vilom, ali i tu postoje granice, jer ako bismo svakoga pravdali neznanjem, onda bi morali i kršćane pravdati neznanjem, jer i oni ne znaju istinu, već su ubjeđeni da je ono na čemu su istina.

Kod nas, pravdati neznanjem osobu koja ne klanja namaz je više nego smješno. Čovjek 5 puta dnevno čuje ezan, a onda dođe neko pa ga pravda neznanjem, kao ovaj nije znao da treba klanjati namaz. Kafiri u Jakutiji znaju da muslimani moraju klanjati namaz, a Bošnjo u Bašćaršiji nije? Imati ovakav stav nije ništa drugo do ponižavanje ljudskog razuma.

Također, na ovu postoji opsežna studija šejha Bilibanija, kojom je odgovorio Zijadu Ljakiću i mnogim drugima:

http://www.putvjernika.com/Fetve-i-odgovori/pravdanje-neznanjem-u-velikom-sirku.html

Treba također napomenuti da ima savremenih učenjaka koji pravdaju neznanjem u velikom širku, što nije bio slučaj sa klasičnim učenjacima, kao što to navodi šejh Ali Hudajr. Neka svako pogleda u dokaze jedne i druge strane, pa neka izabere stav koji je mjerodavniji.

Najnoviji članci

Kako postupiti protiv nasilnika i griješnika iz redova muslimanskih vladara

0
Što se tiče džihada protiv vladara i kraljeva, to će se učiniti time što ćemo ih savjetovati i upozoravati podsjećanjem na njihove obaveze i...

Pratite nas na Facebooku

5,607LikesLikes