Reply To: Odg: Da li se opravdava džehlom (neznanjem) u pitanjima akide?

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Da li se opravdava džehlom (neznanjem) u pitanjima akide? Reply To: Odg: Da li se opravdava džehlom (neznanjem) u pitanjima akide?

#13754
AvatarAnonimno
Neaktivan

Jaseer 2012 post=8643 wrote: Nema sumnje u ispravnost stava da je počinioc velikog širka mušrik i da se ne može pravdati neznanjem po tom pitanju.
Ali s druge strane mi se puno bavimo raznoraznim teoretisanjem i naglabanjima (puno više nego praktičnim radom) , preispanjem iz “šupljeg u prazno” a kad treba praktično pokazati svoj doprinos u afirmaciji islamijjeta, eh tu nas, uglavnom, nema nigdje ( izuzev časnih izuzetaka, da ih Allah nagradi).
Pričamo o islamu dan i noć, vodimo beskorisne rasprave koje nam kradu dragocijeno vrijeme koje bismo mogli iskoristiti u pozitivnom smislu. . . sve šejh do šejha, fetve se nizaju, aman ja Rabbi, čitam skoro jednu takvu gdje se kaže: Ko nadije djetetu židovsko ime postao je odmetnik od islama! Hej pameti gdje si . . . . nikad više “uleme” a tako velikog džehla među muslimanskim masama!?

Umjesto da pozivamo ljude oko nas u islam, svojim lijepim ponašanjem, dobrim djelima i dosljednoj primjeni islamskih propisa na nama samima, lijepom riječju, lijepim savjetom, argumentacijom lahkom za razumijevanje onome kome upućujemo poziv za vječnu sreću, mi teoretišemo, glumimo muftije i kadije, mudžtehidi i “imame” a tako mi Allaha, dobar dio nas nije u stanju kako treba da suru Fatihu prouči!!

Lakše je ljude oko nas odmah u startu “prekrižiti” (mušrik, kafir, novotar, ovaj-onaj )nego se zamariti njihovim pozivanjem u islam i podnositi neugodnosti koje bi nas eventulano mogle pogoditi na tom putu. Ovo se ne odnosi na braću koja imaju šerijatsko znanje nego na kao što reče prof. Šefik Kurdić nas INTELEKTUALNE PATULJKE ( gdje uključujem i svoje malenkost ).

Brate Yaseer bave se mnoga braca i prakticnim radom i dawom ali problem se nalazi oko izbjegavanja preciznog i direktnog definisanja kljucnih stvari koje izvode iz vjere a to rade novotari, mnoge murdzije i maturidije u BiH i sire, tako da oni sputavaju cistu dawu ehli sunneta wel dzemmata.
Razlika u ahlaku je ocigledna, svaki drugi “islamski” forum (gdje su bosnje sufije, maturidije, dzahili, bosnje tradicionalisti…) je pun nedolicnog ulicarskog ponasanja i vrijedjanja, beskorisne filozofije, mijesanja haqa i batila, imana i kufra, paganizma i islama…
Jedne prilike prije na islambosna (prosufijskom sajtu)sam imao diskusiju sa tamosnjim clanovima sve je opet nekako teklo dobro (uprkos dzehlu, etiketiranju, ulicarskom ponasanju od strane tamosnjih bosnji prosufijskih tarikata) sve dok nisam pomenuo da se tekije i turbeta uniste u BiH ili se u krajnjem slucaju zabrane sve aktivnosti koje izvode iz vjere u tim mestima kufra i sirka istog momenta sufije mi daju ban bez ikakvog pojasanjena samo zato sto sam izneo stav sa dokazima, vjerovatno sam dirnuo srz njihove zablude.

Takve zaludjene bosnje sufije nemozes upucivati jer oni znaju istinu a ipak hoce (svijesno ili nesvijesno) da slijede zabludu (svako od njih je procitao da je stvaranje posrednistva u Islamu jasni SIRK, svako od njih ima Kuran kuci) njih moramo konstantno opominjati sankcionisati sa dokazima normalno sa islamskim ahlakom. Ali to neznaci da nesmijes nekoga upozoriti da je upao u jasni kufr ili sirk to nije los ahlak ako kazes nekome da je upao u kufr ili ucinio sirk (sa jasnim dokazom) i da treba sto prije da se pokaje i vrati u cisti Tewhid.

Sta bi ti rekao jednom od bosnji sufija ako bi ga vidio da baca novcice i razno razne hamajlije u tekiju, kruzi oko turbeta ili upucuje dovu preko nekog evlije?

Najnoviji članci

Pratite nas na Facebooku

5,592LikesLikes