Srijeda, 23 Juna, 2021

Reply To: Odg: Da li se opravdava džehlom (neznanjem) u pitanjima akide?

#13864
Anonimno
Neaktivan

@Razmisli prije nego kazes

Odricanje od shirka je uslov prihvatanja Islama, i covjek ne moze biti musliman ako pored Allahu posvecuje ibadet nekome drugome makar zivio u mrklom neznanju, jer sam sehadet la ilahe illallah znaci da sav ibadet pripada samo Allahu.
A onaj koji klanja i pored toga izgovara la ilahe illallah ne shvatajuci sta to znaci takav nije ni primio uopste Islam.

Prvi shirk se pojavio za vrijeme Nuha alejhi selam, tako sto su napravili kipove u liku njihovih dobrih ljudi i na taj nacin se preko njih molili Allahu, uzeli ih za posrednike izmedju njih i Allaha, pa ih Allah nije opravdao time.

Nakon Ibrahima alejhi selam Arapi su bili na tewhidu obozavali su samo Allaha, dok nije Amr ibn Luhaj doneo kipa da ga obozavaju pored Allaha, pa opet ih Allah nije opravdai jer su bili u neznanju, i predislamski Arapi su obozavali Allaha, ali su kipove obozavali kako bi ih Allahu priblizzili.
Imali su mnogo bozanstva ali Allaha su smatrali vrhovnim Bogom, pa opet nisu opravdani neznanjem.

Sto se tice toga da si procitao fetvu Ibn Tejmija da one koje se klanjaju kaburovima , da nije rekao da su kafiri niti musrici, trebas donijeti dokaz o ovome u protivnom iznosis lazi na ucenjake.
Volio bih da doneses dokaz da je Ibn Tejmije nazivao muslimane one koji su se klanjali kaburovima, jer ako je rekao nisu kafiri, nije rekao da nisu musrici, jer su ucenjaci pravili razliku izmedju tekfira imena i tekfira kazne, jer pocinioc velikog shirka je mushrik prije uspostave dokaza, a nakon uspostave dokaza ako odbije onda je kafir, a niko nije rekao za pocinioca velikog shirka da je musliman.

Ako je Allah rekao:
إِنَّ اللّهَ لاَ يَغْفِرُ أَن يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِكَ لِمَن يَشَاء
Allah neće oprostiti da Mu se neko pridružuje, a oprostit će manje od toga kome On hoće… (En-Nisa, 48.)

Nije izuzeo nikoga ovde, vec jasno je rekao da nece oprostiti da Mu se neko pridruzuje.

Pa kako moze covjek koji kaze la ilahe illallah – Nema bozanstva osim Allaha, da ibadet posvecuje jos nekom pored Allaha, taj uopste nije ni shvatio taj sehadet sto je dokaz da nije uopste postao musliman.

Najnoviji članci

Talibani od subote osvojili blizu 70 distrikta

0
Talibani su munjevito napredovali od subote, osvajajući gotovo 70 distrikta (cijeli Afganistan ima 421 distrikt), brzinom kakva nije viđena ni kada su prvi put...

Pratite nas na Facebooku

5,498LikesLikes