Reply To: Odg: Da li se opravdava džehlom (neznanjem) u pitanjima akide?

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Da li se opravdava džehlom (neznanjem) u pitanjima akide? Reply To: Odg: Da li se opravdava džehlom (neznanjem) u pitanjima akide?

#13880
AvatarAnonimno
Neaktivan

Razmisli prije nego kazes post=8734 wrote:

Halali ali onda prepusti prevode meni. Jer zbog tvog razumijevanja “samo najbitnijeg” ti si zakljucio da ulema pravda dzehlom u stvarima akide, sto je netacno a jasno vidljivo iz drugog prilozenog teksta. Prepusti dakle prevode meni.

Nema problema samo dobro obrati paznju odmah na sami pocetak druge fetwe. U kojoj sejh nepravda narod u opste poznatim stvarima u Islamu kao sto je namaz zekat post hadzdz, cak spominje i sirk samo ipak zavisi od situacije naroda. Dok u S. Arabiji se mozda niko nemoze pravdati neznanjem zbog velikog broja ucenjaka izvora za sticanje znanja itd. ista situacija nije sa Bosnjakom koji zivi u nekom selu do kojeg jos nije doslo tacno i izvorno poducavanje akidi.

Po meni se svakako treba pogledati situacija osobe, jer ako pogledas prvu fetwu vidjet ces da su opravdali osobu koja iz neznanja ostavi namaz jer je odaljen od svijeta, pa sta reci za Bosnjaka koji klanja i drzi se farzova ali pocini veliki sirk iz neznanja i do njega nikada nije stiglo da je to veliki sirk itd. Ako pogledas prvu fetwu vidjet ces da su stavili do znanja da ako je osoba u mogucnosti da stekne znanje a to nece da cini ili neki drugi razlog onda se nepravda, ali ako osoba uopste nema sansu da stekne znanje oko pojedinih stvari onda se stav prema istoj mjenja.

Poredi obje fetwe pa ces vidjeti, a ja cu inshAllah poslati pitanje par web portala oko ovoga da mi malo rasciste, jer kao sto sam rekao istrazujm ali mozda grijesim u interpretaciji svega.

Uglavnom ako dobijem odgovor od daija objavit cu iste na ovu temu inshAllah.

Šejh Sulejman b. Abdullah, Allah im se obadvojici smilovao, kaže: Znaj da su se učenjaci složili
da onaj ko usmjeri bilo šta od dvije vrste dova nekom mimo Allaha, on je mušrik. Pa makar on
rekao: La ilahe illallah Muhammedun resulullah, klanjao, postio on, jer je uslov sa šehadetom da
se ne obožava niko mimo Allaha Subhanehu ve Te’ala. Onaj ko izrekne šehadet i bude
obožavao nekoga mimo Allaha Subhane nije učinio ono što je njegova suština.
Makar iz izgovarao kao što su to činili jevreji i govorili: La ilahe illallah, ali su bili mušrici. Što
znači da puko izgovaranje šehadeta nije dovoljno da bi se ušlo u islam bez djela i ubjeđenja sa
njihovim značenjima po konsenzusu.

Najnoviji članci

Pratite nas na Facebooku

5,592LikesLikes