Reply To: Odg: Da li u Buhrijevom "Sahihu" ima hadisa koji su nevjerodostojni?

#8376
AvatarAnonimno
Neaktivan

Jaseer 2012 post=2758 wrote: O vjernici, cuvajte se mnogih sumnji, jer su neke od njih grijeh, ne uhodite i ne ogovarajte jedni druge. Zar bi neko od vas mogao jesti mrtvo meso svoga brata? Zar to nije odvratno? Bojte se Allaha, Allah zaista oprasta I milostiv je”! (el-Hudzurat, 12. ajet).

Od Ebu Seida el-Khudrija se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, rekao:”Dok me je Allah za vrijeme isra-a uzdizao na nebesa vidio sam ljude kako im se sa bokova odsjecaju komadi mesa i oni ga gutaju, a neko im govori:”Jedite meso koje ste jeli od svoje brace”! Kad sam upitao Dzibrila za njih, on mi odgovori:”Ovo su oni iz tvoga ummeta koji su ogovarali ljude”!

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., jednom prilikom upitao ashabe: ‘Znate li ko je bankrot?’ Ashabi odgovoriše: ‘Bonkrot medu nama je onaj ko nema ni dirhema ni (kakvih vrijednih) stvari.’

Na to Poslanik, s.a.v.s., rece:

Pravi bankrot iz moga ummeta je onaj ko dode na Sudnji dan sa namazom (koji je obavljao), postom i zekatom, a uvrijedio je toga i toga, potvorio ovoga, pronevjerio (bespravno uzeo) imetak onoga, prolio krv ovoga, udario onoga… Takav ce doci na Sudnji dan pa ce se uzeti od njegovih dobrih djela koje je uradio (kako bi se iskupio za ono što je radio). A ako nestane njegovih dobrih djela prije nego se iskupi, onda ce uzeti od njihovih loših djela (grijeha) koji ce se njemu prebaciti, a onda ce biti bacen i ostavljen u džehennemskoj vatri.

Ibrahim b. Edhem rahimehullah je jednom ugostio neke musafire, pa kad im je postavio hranu, poceli su ruzno govoriti o nekom covjeku, a on im rece:”Oni koji su bili prije nas, prvo su jeli hljeb, pa onda meso, a vi ste zapoceli sa mesom”!

Pa “bujrum” braćo sofra je postavljena, glavno jelo je meso učenjaka, daija, radnika za islam i običnih muslimana ali pripremite dobar odgovor Allahu azze ve džell na Sudnjem danu

Kada se ukaze na nekoga za kojeg nam ne odgovara da ga kritikujemo, onda brze bolje hadise i ajete o gibetu, a kada treba neko da se proglasi haridjijom ili tekfirovcem onda ne vaze ta pravila.
Zasto si tako licemjeran Jaseere, da te podsjetim malo tvog govora

Jaseer 2012 post=2604 wrote: ve alejkumu selam
Akhi ta stranica pripada skupini koja tekfiri skoro čitav islamski Ummet ….ekstremisti na kvadrat…..moj savjet što dalje od te stranice!!!
P.S. Čuvaj se izvjesnog Ebu Muhameda (Nedžad Balkan) koji je vođa ove novotarske skupine i njegovih audio predavanja….

Nisam iz dzemata Ebu Muhammeda ali me nervira kad vidim nepravde, kada treba da se blati Ebu Muhammed onda tu ne vaze pravila gibeta i ostalog, a kad se spomene Zijad Ljakic ili neko od skupine koja je upala u murdzizam, onda ako se spoemnu po negativnom tada vaze propisi o gibetu.
Jaseere moras malo svoj kompas da nastelujes bolje, jer ocigledno si izgubljen u vremenu i prostoru u kojem se nalazis.

Najnoviji članci

Šta se u islamu smatra kockanjem i igrama na sreću: Šerijatski...

0
Kockanje se odnosi na igrače, učesnike u igri, takmičare ili ulagače koji izdvajaju određenu sumu novca, pod uvjetom da onaj koji pobijedi uzima ulog...

Pratite nas na Facebooku

5,514LikesLikes