Reply To: Odg: "Digitalni MAGARAC"

#6752
Anonimno
Neaktivan

Bio si u pravu brate da nisam baš najbolje bio shvatio ovu teoriju.
I jasno mi je od početka da je ovo samo teorija, isto kao što mi je jasno da je i Imranovo tumačenje samo teorija.

Uhvatio sam vremena i pročitao ove linkove na engleskom i pravo su zanimljivi. Allah najbolje zna šta je sve od onoga tačno.

Najzanimljivije od svega mi je ta stara mapa i njena usporedba sa ovim mjestima kako se danas zovu. Prevelika je sličnost u nazivima. Vidio sam tu mapu i ranije, a vidio sam i još jednu sličnu negdje na internetu (ne mogu je sada naći) koja pokazuje “Goga i Magoga” na sličnim lokacijama. Isto tako te konstrukcije i materijali od kojih su sagrađeni i njihova neprobojnost je uistinu zanimljiva.

Šta i dalje vidim kao fulu ove teorije (ili ne razumijem to) jeste činjenica da je Zul Karnejn Allahovom voljom zatvorio prolaz između naroda Jedžudža i Medžudža i naroda koji je tražio njegovu pomoć. Znači nije nigdje protjerao J&M, nije ih utjerao u zemlju, već je samo napravio barijeru u prolazu kroz koji su ovi dolazili i činili zulum ljudima. Po ovom znači J&M nisu uopšte promjenili lokaciju već im je samo zatvoren prolaz.
Tako da mislim da kad bi nazivi ovih mjesta (Yakutsk i Magadan) imali veze sa narodima Jedžudž i Medžudž onda bi oni morali biti tu, u njima.
Allah najbolje zna.