Reply To: Odg: "Digitalni MAGARAC"

#7052
Anonimno
Neaktivan

MašAllah Talib.

Zainteresirao si me. Mislio sam da je ova arapska mapa puno nepreciznija, ali sam se prevario.
Mislim da su ove crne linije na mapi putevi, pogotovo jer je samo jedan put za narode Jedžudža i Medžudža da izađu iz klanca i baš na tom putu je udaren Zul Karnejnov zid.

A evo sad malo onako za razmišljanje.
Na Verkhoyansk vijenac se veže Suntar-Khanata vijenac (a planine tog vijenca se nastavljaju daleko sa desne strane, puno dalje nego što je to automatski označeno na slijedećim slikama):

Dvije planine nedaleko iza zida koje su prikazane na staroj mapi:

se isto tako mogu lagano identificirati sa planinskim vijencem Chersky i Momskiy planinama:

Možda će ovako izgledati malo nejasno, ali ko god otvori Google Earth odmah će vidjeti preciznost pozicija na staroj arapskoj mapi. Apsolutno sve ucrtane planine u području J&M se mogu naći na Google Earth.

E sad, prateći staru mapu i Google Earth uporedo, sa pravo velike visine se vidi jedan jedini prolaz kroz Verkhoyansk vijenac koji savršeno odgovara poziciji zida na staroj mapi: nalazi se na jedinom putu kroz vijenac i nalazi se direktno nasuprot one dvije manje planine (Chersky i Momskiy):

I uvećano:

E sad, ako se uzme u obzir preciznost arapske mape (ne geografska nego po pitanju J&M) nastaju mnoge kontradiktornosti, ali ne bih sad o tome, bolje prespavati inšaAllah. 🙂