Reply To: Odg: "Digitalni MAGARAC"

#7167
Anonimno
Neaktivan

AK47 post=1341 wrote: Iako je ovo samo prijevod značenja Kur'ana (što znači da prevodioc ima slobodu prevoda..) ja sam čuo od braće koji dobro barataju tematikom da je prevod Mlive mnogo bolji; evo par primjera gdje možeš vidjeti kako Korkut pravi devijacije koje se tiču akide…

32:4

Korkut
Allah je nebesa i Zemlju i ono što je između njih u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; vi, osim Njega, ni zaštitinika ni posrednika nemate, pa zašto se ne urazumite?

Mlivo
Allah je Taj koji je stvorio nebesa i Zemlju i ono što je između njih u šest dana, zatim se postavio na Arš. Nemate vi mimo Njega nikakva zaštitnika, niti posrednika. Pa zar se nećete poučiti?

2:256
Korkut
U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti – pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u šejtana, a vjeruje u Allaha – drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. – A Allah sve čuje i zna.
Mlivo
Nema prisiljavanja u vjeru! Doista se jasno razlikuje ispravnost od zablude! Pa ko zaniječe taguta, a povjeruje u Allaha, tad se doista uhvatio za hvatište najčvršće, kojem nema kidanja. A Allah je Onaj koji čuje, Znalac.

Evo kako izgleda prijevod Kur'ana Casnog od Dzemaludina Causevica i Muhammeda Pandze:

Allah je onaj koji je stvorio Nebesa i zemlju i sto je medju njima u sest dana, zatim je zavladao Arsom. Vi nemate mimo Njega ni zastitinika, pa zar se necete opametiti? 32:4

U vjeri nema prisiljavanja. Pravi put se raspoznaje od stranputice. Tko zanijece sejtana a vjeruje Allaha prihvatio je najjacu vezu; njoj nema kidanja. Bog sve cuje i zna. 2:256

Ne znam zasto je toliko ostao aktuealan prijevod Besima Korkuta? Cini mi se da se mnogo zapostavlja prijevod Dzemaludina Causevica i Muhammeda Pandze pa zato nije mi jasno zasto se ovaj prijevod zapostavio i na ovoj stranici? Cudi me da nema na internetu, prijevod Kur'ana po Causevicu i Pandzi. Inace, prijevod Kur'ana je pisan Hrvatskim jezikom ili Hrvatsko-Bosanskim stilom jer Dzemaludin Causevic je naginjao ka jedinstvu Bosnjaka i Hrvata tako da se i on sam identificirao kao Hrvat.