Reply To: Odg: Dizanje ruku u namazu

Nova naslovna forums ISLAM Sunnet i Hadis Dizanje ruku u namazu Reply To: Odg: Dizanje ruku u namazu

#13567
Avatar
Anonimno

:barek:
Dzezaakallah Usame.

Mozemo konstatovati da hadis koji govore o dizanju ruku potvrdjuju, a koji govore o nedizanju negiraju, pa se prednost treba dati potvrdi, jer za nju postoji dodatni argumenti i znanje, kako tvrde islamski ucenjaci. Imam Buhari kaze: “Ako jedan prenosilac potvrdjuje a drugi negira, prednost se daje onome ko potvrdjuje a ne onome koji negira.”
Sa slicnim problemima su se suocavali i nasi prethodnici. Imam Ebu-Bekr Ibnul-Arebi el-Maliki spominje da je njegov ucitelj Ebu- Bekr et-Turtusi ( umro 530. god. po Hidzri ) usao u jednu dzamiju i klanjao dizuci ruke svoje kada bi cinio ruku’ i vracao se sa njega. jedan od prisutni rece svojoj druzini: “Pogledajte ovog istocnjaka kako je usao u nasu dzamiju! Ustanite, ubijte ga i bacite u more da vas niko ne vidi!” Kada je te rijeci cuo njegov ucenik Ibnul-Arebi el-Maliki gotovo da mu se srce raspuklo od muke. Pokusavao je odvratiti ih od zle namjere, govoreci: “To je imam Et-Turtusi, najveci pravnik ovog vremena!” Oni mu odgovorise: ” A zasto dize svoje ruke u namazu ?!”
Molim Allaha da nam poveca znanje I sacuva Dzehla.

Novo na sajtu

Borba na Allahovom putu

Zabranjeno je zapostavljanje i priželjkivanje borbe

Strogo je zabranjeno zapostavljanje borbe na Allahovom putu Svevišnji Allah kaže: "O vjernici, zašto ste oklijevali kad vam je bilo rečeno: 'Krenite u borbu na...
islamska historija

Bitka na Hunejnu

ahmadija

Sekta kadijanija (ahmedija)