Reply To: Odg: dzihad, pitanje za moderatore!!!!

#9283
Anonimno
Neaktivan

bosnian post=3744 wrote:

:zast: esselamu alejkum draga braco, volio bih da mi odgovotite na jedno vrlo vazno pitanje a tice se dzihada i shvatanja tog pojma. Naime, nedavno sam u jednom od vasih tekstova citao samoubilackom, bombaskom napadu na neke francuske vojnike u kojem ih je dosta poginulo..U tekstu koji to opisuje vi niste koristili izraz samoubilacki napad i sl. vec je koristen izraz “šehidski”…Moje pitanje se odnosi baš na to, zasto sehidski, kako moze biti sehidski ako covjek ucini samoubistvo, jednostavno ne mogu to da shvatim..nadam se da me necete pogresno razumijeti i da cete mi odgovoriti na pitanje, unaprijed zahvaljujem..esselamau alejkum

Osoba koja zeli da uzdigne Allahovu rijec da bi bila gornja zar takva osoba nije sehid? Dobro, to je jedan brz odgovor koji se tesko moze opravdati, jer iz zivota poslanika s.a.v.s. mozemo vidjeti da je bio strpljiv, i nije odmah posezao za sabljom..kada govorim o saburu uvijek se sjetim onog dogadjaja izmedju poslanika s.a.v.s i jevreja koji ga je citav svoj zivot proganjao i pravio mu svakojake smicalice i spletke..sjetimo se kako se poslanik s.a.v.s. ponasao…Braco ja iskreno smatram da je nas dzihad nauka, bar nama u bosni koji zivimo, ja jedva cekam dan insallah kada budu braca radila u bolnicama, skolama, opstinama, pa polahko i u nekim visim institucijama, kad budemo mogli mijenjati zakone na taj nacin da budu u skladu sa serijatom.. Ovako se tesko mozemo izboriti…Sto da se ubijamo, kad mozemo skolom, naukom sve postici, naravno uz Boziju pomoc..Za tridesetak godina kad svaki od nas bude imao po 5-6-ro djece aBd bice nas puno vise i bice puno lakse..samo treba strpljenja..ne moze se odjednom sve mijenjati..

Allahovi robovi ne posezu odmah za sabljom sem u situacijama kada stite svoju vjeru, svoju zemlju, svoju familiju, kada se brane od razno raznih okupatora, zlocinaca, monstruma (poput ovih sitskih monstruma u siriji), kada su ponizavani, kada im pokushavaju srusiti cast itd. A sve ovo mozes vidjeti u afganistanu, iraku, siriji, palestini, somaliji, jemenu itd, jedino ako si hladnokrvna osoba bez imalo imana pa tije svejedno to sto se deshava muslimanima i ti bi ipak za nauku umijesto za Islam. Nauka je jako bitno takodze to niko ne spori i vjeruj mi da medzu muslimanima ima mnogo jako mnogo intelektualaca ali je prioritet vjera i vjerske obaveze, nauka bez vjere nista ne vrijedi u BiH mozes vidjeti gomilu bosnji tzv intelektualaca bez ikakvog imana, cak sta vise vecina njih obicnih filozofa koji ne samo da ne pomazu muslimanima i Islamu vec rade suprotno odmazu i napadaju iskrene vjernike i vjernike intelektualce (optuzuju ih za nazadnost, za radikalizam, nekakvi konzervativizam, extremizam i to sve bez ikakvog dokaza) jel nam treba takva nauka i takvi intelektualci bosanac?

Ili nam trebaju doktori vjernici samilosni prema svojoj braci koji ce ici u siriju da pomognu hiljadama tesko ranjenih muslimana (jel znas nekog bosnju doktora ili hirurga koji pomaze braci u teskom stanju u siriji, navedi nam primjer?)
Jel trebaju vojni strucnjaki da pomognu muslimanima u odbrani svojih teritorija od okupatora, oni suprotno rade idu u NATO kao psi da sluze okupatorima u borbi protiv muslimana u afganistanu primjer onih oko 70 bosnji sto su otisli da budu americki psi u NATO agresiji na afganistan.
Jel trebaju informaticari i tehnicki strucnjaci koji ce pomoci muslimanima u njihovim tehnickim potrebama, u borbi protiv medijskih propagandi od strane okupatora, umijesto toga ti tzv strucnjaci podrzavaju islamofobicne i neprijateljske propagande i sto je jos gore i sami ih sire.
Jel trebaju ekonomisti koji ce raditi u skladu sa Seriatskim propisima poslovanja, otvarati seriatske banke bez ikakvog kamatnog poslovanja ili kao ovi bosnje bankarski strucnjaci koji uzimaju bankarski sistem od zapada i zive od kamate, tako da u BiH nema nijedne Islamske banke a toliko tzv bankara.
Jel nam trebaju Historicari koji ce umijesto sto uzdizu bosnjacki nacionalizam i pricaju samo o historiji bosnji, koji ce ujedno i pojasnjavati bosnjama o Historiji Islama na osnovu vjerodostojnih predaja i time pomoci bosnjama da nauce puno vise o Islamu i Islamskoj civilizaciji i njenim bezbrojnim doprinosima danasnjom nauci i kulturi. itd

Treba nam nauka i intelektualci koji ce raditi i boriti se za Islam i muslimane. A ovi danasnji vecina njih ne samo da ne rade za Islam vec rade svjesno ili nesvjesno protiv muslimana i Islama, ne samo da ne pomazu muslimanima vec im odmazu, optuzuju ih za sve i svasta bez ikakvog dokaza, puni su islamofobije, vecina njih bez ikakvog imana i spoznaje o vjeri. E VIDIS BOSANAC TAKVA NAUKA I takvi intelektualci ne trebaju muslimanima a Allah ce takve kazniti jer im je dao znanje a oni ga koriste protiv muslimana, njihovo tzv znanje ce biti protiv njih.
A da ne govorimo sto u BiH ima gomila tzv intelektualaca (jedan dio komunjaronostalgicara, drugi agnostika, treci socijalista, modernista, demonkrata, ateista itd) svega sem muslimana intelektualaca. Znas li cemu takve bosnje sluze? Sluze tagutima i neprijateljima Islama.
Ako ne vjerujes samo pokusaj popricati o ovim temama sa oko dvadesetak razlicitih bosnji tzv intelektualaca i vidjeces koliko je njima stalo do muslimana i Islama.
Nauka u Sheriatu mora sluziti muslimanima, nauka je obicno sredstvo do postizanje cilja, a jedini cilj nauke po Sheriatu mora biti pomaganje muslimanima i uzdizanje Allahove vjere kroz naucne potencijale koji ce biti u sluzbi Islamu i muslimanima a ne u sluzbi taguta i neprijatelja Islama.