Reply To: Odg: El-Albânî o glasanju za nevjerničku stranku sa najmanje zla

#6381
Anonimno
Neaktivan

Pitanja u vezi glasanja na izborima
šejh Nusret Imamović

Pitanje: Esselamu alejkum we rahmetulah we berekatuh,

Želio bih da malo pojasnite ovo pitanje u vezi glasanja na izborima kod nas u Bosni i Hercegovinu. Kakav je stav ehli suneta vel-džemata o ovom pitanju? Da li se mi trebamo odazvati na izbore i ako ne zbog čega? Da li je ispravan stav neke braće koja tvrde da je kafir svako onaj ko poziva i odlazi na izbore? Da vas Uzvišeni Allah dž.š nagradi svakim dobrom i na ahiretu i na dunjaluku. Amin!

Odgovor: Ve alejkumusselam,

O ovom pitanju smo mnogo govorili, a naši stavovi su sledeći:

• Mi se ne trebamo odazivati na izbore, zato što je to vid podrške tagutima, a mi smo zaduženi da ih se odreknemo tako da u njih ne vjerujemo što podrazumijeva da umjesto bilo kakve podrške, treba da ih osporavamo.
• Što se tiče onih koji izađu na izbore smatramo da ne mora značiti u svakom slučaju da su nevjernici, zbog postojanja mogućnosti da nisu svjesni šta proizilazi iz tog njihovog čina i da mnogi vjeruju da oni za koje oni glasaju se u stvari bore za vjeru i uspostavljanje dina, što je šubha zbog koje ne donosimo propis o njima prije uspostavljanje dokaza i otkljanjaja šubhi.

Moj komentar: Ogromna većina muslimana bilo u BiH a i u muslimanskom svijetu izlazi na izbori slijedeći šubhe po tom pitanju i čineći to iz džehla. Mislim da mi koji znamo ispravan stav po pitanju glasanja treba da na blag i mudar način upozoravamo druge muslimane da ne idu na glasanje a ako i poslije toga ipak izađu da ne tekfirimo nijednog brata ili sestru jer ima uleme koja koja je nakon detaljnog istraživanja i ulaganja intelektualnog napora zauzela drugačiji stav mada je ispravnije da je glasanje strogo zabranjeno.