Reply To: Odg: Formalizam u vršenju ibadeta

Nova naslovna forums ISLAM Islamske teme – razno Formalizam u vršenju ibadeta Reply To: Odg: Formalizam u vršenju ibadeta

#10789
AvatarAbdullah Hodžić
Participant

Allah te nagradio brate Jaseer, hvala ti mnogo za ovaj post. Vrlo je vazno prosiriti ovakvo znanje nasoj braci i sestrama da ibadete obavljamo od koristi i za zadovoljstvo Uzvisenog Allaha. Dodajem i neka svoja misljenja sa najvisim postovanjem citaocima.

Prvenstveni temelj vjere je salah jer je to djelo naseg priznanja Allahove uzvisenosti. To nam kazu i Uzivseni Allah “Pomozite sebi strepljenjem i obavljanjem namaza, a to je, uistinu, tesko osim poslusnima” (prijevod znacenja El-Bekare 45) i Poslanik Muhamed, sallAllahu alejhi ve sellem, kad je rekao kad musliman obavlja salah on odrzava vjeru, a kada ne obavalja salah on se vjere odrice.

Naravno, obavljanje ostalih temelja istinske vjere je jednako vazno. Zekat nas uci da svi muslimani trebaju da dijele svoja bogatstva sa onima kojima bogatstvo nije pruzeno u dunjaluku. Zadovoljstvo u srcu muslimana koji da zekat je jednak osmijehu onoga koji ga primi, a i Uzviseni Allah ce nas nagraditi za takva djela. Sto se tice posta, ne samo da je zdrav za tijelo, vec i dusu lijeci jer mi suosjecamo sa siromasnim, sto nas priblizava pred Allahom. A hadzdz nam omogucuje da se ocistimo od grijeha i obnovimo bogobojaznost i nasu vjeru i ljubav prema Allahu.

Hvala ti opet brate, Allah ti dao svako dobro.

Allahu Akbar!!

:barek:

Najnoviji članci

Želi svome bratu ono što želiš sam sebi

0
Iman vjernika neće biti potpun sve dok svojoj braći vjernicima ne bude želio što i sam sebi priželjkuje. Uzvišeni kaže: "Samo su vjernici braća."1 Ibn Kesir,...

Pratite nas na Facebooku

5,585LikesLikes