Reply To: Odg: Ibn Tejmije

Nova naslovna forums ISLAM Islamske teme – razno Ibn Tejmije Reply To: Odg: Ibn Tejmije

#10728
AvatarAnonimno
Neaktivan

We Alejkumus Selam we Rahmetullahi,
Evo biografja Ibn Tejmije:
http://www.putvjernika.com/Islam-i-dawa/ibn-tejmije.html
http://www.putvjernika.com/Islam-i-dawa/ibn-tejmije-v15-632.html

Poznato je da je Ibn Tejmije bio “živa rana” raznim novotarima, pa tako su i stizale optuzbe na njegov racun od zalutalih frakcija (šija, sufija itd)
Kao npr optuzba da je smatrao da je Dzehennem prolazan, vise o tome
http://www.putvjernika.com/Fetve-i-odgovori/ibn-tejmije-prolaznost-dzehenema.html
ili optuzba da je vrijedjao Poslanikovu porodicu:
http://www.putvjernika.com/Fetve-i-odgovori/ibn-tejmijje-o-poslanikovoj-porodici-i-sufijska-propaganda.html

Da vidimo sta kaze „Emirul mu'minin u hadisu“ Ibn Hadzer el Askalani o Ibn Tejmiji, a za Ibn Hadzera je Hafiz Es-Sujuti rekao:
“Ibn Hadžer se napajao na izvoru Zemzema, kako bi dostigao nivo Zehebija, pa ga je kasnije i prešao.”

Ibn Hadžer, rahmetullahi ‘alejhi, je upitan o Ibn Tejmijji, pa je rekao: “Čuvenost Šejha Tekijjudddina Ibn Tejmijje je ogromna, i kod iskrenih je poznat po nadimku „Šejhu-l-Islam“, kojeg je dobio još dok je bio živ, i po njemu će ostati poznat dok je Ummeta. Ovo ne poriče osim onaj koji ne poznaje njegovu veličinu ili onaj ko je pristrasan. A koliko li samo griješi takav i u kakvo li je zlo upao! Allaha molimo da nas sačuva od zla naših duša i od onog što su naši jezici posijali. Ibn Tejmijje je od onih koji su se najviše borili protiv novotara i raznih sekti, kao što su rafidije i hululije (panteistička sufijska sekta), i njegova djela na ovu temu su mnogobrojna. Fetve ovih sektaša i novotara o njemu nemaju granica, i kako li se samo raduju kad čuju da ga neko proglašava nevjernikom, i kako im je samo drago kad vide da neko proglašava nevjernikom onog ko ne smatra Ibn Tejmijju nevjernikom. A onaj ko se počeo baviti znanjem treba da razmišlja o njegovom govoru kojeg prenose povjerljivi ljudi ili čitajući njegove poznate knjige, a ako naiđe na nešto što nije ispravno, treba da na to ukaže i upozori, želeći sa tim nasihat. I neka ga pohvali zbog onog što je pogodio kao što to inače ulema radi. Imamo dosta dokaza za njegov visok stepen i deredže, a jedan od tih dokaza je i njegov učenik Šemsuddin Ibnu Kajjim El-Dževzijje koji je napisao mnoga djela od kojih su se okoristili i oni koji se s njim slažu, a i oni koji se s njim ne slažu. Šafijska i naročito hanbelijska ulema njegovog doba posvjedočila je da je on od prvaka u raznim naukama i da se isticao u hifzu i razumijevanju. Ali, ima opet neznalica koji na njega donose sud da je on nevjernik. Ovakav govor i izjave se ne uzimaju u razmatranje i ne mogu se uzeti ozbiljno, nego onaj ko to govori treba da bude opominjan dok se ne vrati ispravnom i pokori istini, a Allah govori Istinu i upućuje na Pravi Put, dovoljan nam je Allah i divan li je on zaštitnik.”

Najnoviji članci

Kina najavila nastavak svoje genocidne politike prema ujgurskim muslimanima

0
Komunistička Kina je saopštila da će nastaviti sa sprovođenjem terorističke politike koncentracionih logora spram ujgruskih muslimana u okupiranom Istočnom Turkistanu, muslimanskoj zemlji koja je...

Pratite nas na Facebooku

5,584LikesLikes