Reply To: Odg: Ihvanijsko-murdžijski lav pisao predsjedniku Izraela

Nova naslovna forums Vijesti, aktuelnosti, zanimljivosti… Vijesti i aktuelnosti Ihvanijsko-murdžijski lav pisao predsjedniku Izraela Reply To: Odg: Ihvanijsko-murdžijski lav pisao predsjedniku Izraela

#10843
AvatarAnonimno
Neaktivan

Amerika nema razloga za brigu: Panetta pohvalio Mursija

Američki sekretar odbrane, Leon Panetta, stigao je u Egipat 31. jula i sastao se sa predsjednikom „islamistom” Muhammedom Mursijem, kao i sa šefom Vrhovnog vojnog saveza, Muhammedom Tantavijem.

Panetta kaže da su Mursi i vojna marioneta odlučni u slijeđenju demokratskog puta.

Također je naglasio da je vojno vođstvo Tantavija, tokom perioda tranzicije, bilo neophodno za „održavanje stabilnosti” i „slobodnih izbora”.

Paneta kaže da Amerika podržava završni proces egipatske tranzicije „ka demokratiji”.

Kako prenosi Foreign Policy, nakon 45-minutnog sastanka u predsjedničkoj palači u Kairu, američki sekretar odbrane i bivši direktor CIA-e, bio je toliko dirnut da je rekao da je politički lider Muslimanskog bratsva, Mursi, „svoj čovjek”.

Kako dokazuju novine, Paneta je došao u Egipat i „uradio je ono što je trebao da uradi, i čuo je ono što je trebao da čuje”.

„Amerika treba mir i stabilnost u Egiptu, da Pentagon održava veze sa vojskom Egipta, i da civilna vlada ostane predana sporazumima iz Camp Davida, i da obje strane budu partneri u borbi protiv terorizma”, kaže se u novinama.

„Islamist” Mursi, u koga su neki polagali velike nade, i koji je olakšao sebi pobjedu sa izjavama o oslobađanju pristalica džihada u Egiptu, složio se sa Panetom da se „problem” mudžahida iz različitih islamskih pokreta, kao što je Al-Kaida, „mora rješavati”.

Paneta je rekao u kratkoj press konferenciji, da su oba egipatska lidera, Mursi i Tantavi, „pristala na svaku moguću saradnju u rješavanju problema ekstremista kao što je Al-Kaida, i da se radi na uspostavljanju jakih kontra-terorističkih napora”.

„Moje je mišljenje, prema onome što sam vidio i razgovorima koje sam vodio, da predsjednik Mursi i maršal Tantavi imaju dobre odnose i rade zajedno na postizanju istog cilja”, Paneta je rekao reporterima.

„Ubijeđen sam da je predsjednik Mursi svoj čovjek, on je predsjednik svih ljudi u Egiptu, i on je istinski predan u sprovođenju demokratskih reformi ovdje u Egiptu”.

Treba istaknuti da se Paneta u ponedjeljak sreo sa marionetskim predsjednikom Tunisa, Moncefom Marzukijem, i obećao da će SAD pružiti „islamistima” (ihvanijama) iz političke grupe „En-Nahda”, koja vlada ovom zemljom od novembra 2011, pomoć u borbi protiv „terorizma”.

„Američko Ministarstvo odbrane je spremno da pomogne Tunisu u osiguranju regionalne stabilnosti, te jačanju mogućnosti njegovih institucija odbrane”, rakao je Paneta reporterima nakon sastanka sa Moncefom Marzukijem, prenosi AFP.

„Bilo mi je zadovoljstvo početi dijalog o produbljenju saradnje u okviru zajedničih briga – ekstremizma i terorizma”, rekao je Paneta.

Američki sekretar odbrane je priznao da su marionete Tunisa za Ameriku bili „dugogodišnji partneri”.

Izvor: Kavkaz centar

Prijevod i obrada: Put vjernika

Najnoviji članci

Ruske snage ušle u Rakku, bivše uporište ISIL-a u Siriji

0
Ruske snage ušle su u Rakku, bivšu "prijestonicu" oružane grupe Islamska država Irak i Levent (ISIL), objavio je Reuters, navodeći da je to "još...

Pratite nas na Facebooku

5,582LikesLikes