Reply To: Odg: Iranski ambasador kod Cerića

#9297
Anonimno
Neaktivan

AK47 post=3657 wrote: Carska vojska, današnji papirni novac je baziran na kamati i printa se na kamati i to je vjerujem ono što si ti nama htio objasniti.

Allah najbolje zna, vjerovatno je došlo vrijeme o kojem je govorio Poslanik sallAllahu alejhi ve selem kada će svi na svijetu biti upetljani u kamatu koliko god to željeli izbjeći – jer smo primorani koristiti papirni novac. (dinar i dirhem se nigdje ne primaju)

Ali usporediti to sa izlaskom na izbore gdje glasaš da neko donosi zakone oprečne Allahovim zakonima pored toliko direktnih upozorenja od Allaha u Kur'anu je velika nebuloza s tvoje strane.

I kao što te upitao brat Andol – gdje je širk u korištenju takvog novca?

Hajde da pojednostavim, iako tema nije toliko jednostavna. Osoba A ode u banku da podigne kredit (sto je danas sasvim normalno. I drzave dizu kredite – pogledaj primjer Grcke i Spanije danas). Sta mislite sta se desava u banci? Mislite li da bankar iz sefa izvadi novac koji drugi stede i posudi ovima uz kamatu?

Ne, ni slucajno. Bankar sjedne za svoj kompjuter i IZ NICEGA upise cifru u njega i STVORI novu vrijednost. Ta novostvorena vrijednost ulazi u sistem jer onaj ko dize kredit zeli nesto za njega kupiti, stan na primjer. Covjek koji je prodao stan dobija taj novac i trosi ga u prodavnicama. U konacnici taj novac dolazi i do nas pa ga i mi koji ne dizemo kredite koristimo. Na taj nacin se ostvario hadis da pred sudnji dan nece biti covjeka koji nece koristiti Riba-u tj kamatu. Svaka marka, dolar, euro u nasem dzepu je neciji dug na koji neko placa kamatu. Bankar je iz nicega stvorio nesto a to me neodoljivo podsjeca na jednu Allahovu s.w.t. osobinu. Samo Allah iz nicega stvara. Imitiranje Allaha u bilo kojoj Njegovoj osobini je sirk. Zato ja kazem da postoji podjela na mali sirk, veliki sirk i da slijedi nova kategorija koju ulema jos nije definisala a koja bi se komotno mogla zvati: sirk bankarskog sistema.

Zasto ulema nije nista govorila o tome? Hajde da stvari posmatramo iz ovog ugla: Francuska burzoaska revolucija iz koje se rodila sekularna drzava, dogodila se 1789 do 1799 tj prije nesto vise od 210 godina. Koliko je bilo muslimana i koliko je bilo ucenjaka u ovih 210 godina koji su skontali da je u pitanju sirk? Nekoliko desetina ucenjaka, Allah najbolje zna. Sistem novca baziran ni na cemu postoji tek od 1971-e godine, tj posljednjih 40 godina. Poslanik a.s. je koristio zlatni i srebreni novac koji je imao unutrasnju vrijednost, a mi koristimo papirni i elektronski koji nema nikakvu vrijednost i stvara se iz nicega. Kako ocekivati da ulema shvati da je ovo sirk kad nisu shvatili da je sekularizam sirk?

Rupa je duboka da joj dubinu ne mozemo ni zamisliti… Zato sam ja dao onakav odgovor na pocetku ove rasprave…