Reply To: Odg: Iranski ambasador kod Cerića

#9355
Anonimno
Neaktivan

AK47 post=3819 wrote: Zaista zalutasmo od teme.. 🙂
Ali mi je totalno nejasno da kažeš da se inflacija usko veže uz kamatu, a onda kažeš da ima i još mnogo drugih faktora i ne navedeš ni jedan.

Allahov_rob post=3781 wrote: Inflacija kao pojam usko se ne veze za kamatu iako kamata ima inflatorni uticaj na vrijednost novca, medjutim postoji niz drugih faktora trzista kapitala koji uticu na povecanje odnosno smanjenje vrijednosti novca.

🙂
Vrijednost novca ovisi od monetarne politike koju vodi Centralna Banka jedne zemlje. Tu se uzima u obzir unutrasnja monetarna stablinost novca, sto je prioriet i vanjska monetarna stabilnost valute (odnos domace valute spram stranih valuta) sto je sekundarni faktor. Primarni faktor je pojednostavljno receno uslovljen kolicinom novca u opticaju i brzinom opticaj gotovog domaceg novca, dok je sekundarni faktor uslovljen masom i brzinom opticaja depozitnog novca, kao i faktora ponude i potraznje na deviznom trzistu (trzistu valuta) Faktori koji uticu na brzinu novcanog opticaja bi dalje bili: traznja novca, sklonost i ponasanje investicija, sklonost ka potrosnji i ponasanje potrosnje, devizne rezerve i ponasanje platnog bilansa, organizacione karakteristike privrede, broj subjekata placanja.

AK47 post=3819 wrote: Može ono biti podržano u vrijednosti valute pa i u devizama, ali gdje je u tome bilo kakva vrijednost kad je papir podržan u drugom papiru?

Tacno je da nema 100% pokrice u zlatu, pa se oslanjanju i vezu za jace valute odnosno na garanciju koju nude Centralne banke, vezano za konvertibilnost, na stabilnost privrede i ostalo.

AK47 post=3819 wrote: A najjači argument da je današnje tržište novca haram je to da je na zabrani trgovanje zlatom i srebrom, dinarom i dirhemom, dok je Allah Uzvišeni u Kur'anu spomenuo to kao platežno sredstvo i iz sunneta Poslanika sallAllahu alejhi we selem nam je poznato da novac može biti zlato i srebro ili roba koje na tržištu ima u izobilju i koja ne propada (tipa hurme). A ovi danas su zabranili plaćanje zlatom znači učinili su nešto što je halal – haramom. Allah najbolje zna.

Zanimljivo je ovo sto si napisao. Samo da zauzmem stav da je danasnje trziste novca haram… hmm.. da ima haram transakcija da ali kao koncept cijelog trzista da je haram.. hmm.. ne znam.. trebao bih to malo vise istraziti. Allah najbolje zna.