Reply To: Odg: Iranski ambasador kod Cerića

#9304
Anonimno
Neaktivan

carskaVojska post=3764 wrote: Hajde da pojednostavim, iako tema nije toliko jednostavna. Osoba A ode u banku da podigne kredit (sto je danas sasvim normalno. I drzave dizu kredite – pogledaj primjer Grcke i Spanije danas). Sta mislite sta se desava u banci? Mislite li da bankar iz sefa izvadi novac koji drugi stede i posudi ovima uz kamatu?

Ne, ni slucajno. Bankar sjedne za svoj kompjuter i IZ NICEGA upise cifru u njega i STVORI novu vrijednost.

Nije ovako kako si ti napisao. Vrlo pojednostavljen proces kreditiranja bi izgledao na sljedeci nacin:
Covjek dodje u banku i donese odredjenu svotu novca kojeg zeli da polozi na svoj racun. Za polozeni novac banka mu “obeca” tj. ponudi odredjeni iznos kamate (dakle banka a u ovom slucaj kao da pozajmljuje novac) i ta kamata se obicno naziva depozitnom kamatom. Zatim dolazi drugi covjek u banku, kome je potreban novac. Banka njemu izdaje ovaj depozitni iznos prvog covjeka uz uslov da ovaj banki vrati novac sa odredjenom kamatom i ta kamata se naziva kreditna kamata. Ovdje je vazno uociti da je kreditna kamatna stopa uvijek veca od depozitne kamatne stope. Jer kad recimo drugi covjek vrati kredit po kamatnoj stopi od 7 %, onda banka onom prvom depozitaru (prvom covjeku iz naseg primjera koji je polozio svoj novac u banku) vrati njegov depozit po stopi od recimo 4 %, ona razlika od 3 % gdje je banka igrala ulogu posrednika u transferu novca je kamata (ili kamatna zarada) koju banka uzima sebi.

Ovo je dakle vrlo pojednostavljen slucaj da bi se samo malo objasnilo bankarsko poslovanje. Bankarsko poslovanje danasnjice je kud i kamo komplikovanije.

carskaVojska post=3764 wrote: Ta novostvorena vrijednost ulazi u sistem jer onaj ko dize kredit zeli nesto za njega kupiti, stan na primjer. Covjek koji je prodao stan dobija taj novac i trosi ga u prodavnicama. U konacnici taj novac dolazi i do nas pa ga i mi koji ne dizemo kredite koristimo. Na taj nacin se ostvario hadis da pred sudnji dan nece biti covjeka koji nece koristiti Riba-u tj kamatu. Svaka marka, dolar, euro u nasem dzepu je neciji dug na koji neko placa kamatu.

Ocito da slabo poznajes islamske propise ili si pogresno poducen znanju ili si sam izveo pogresne zakljucke.
Taman i da ti u tvoju radnju dodje bankar, kojem je sva zarada nastala na kamati, tebi kada mu prodas jabuku, novac steceni je halal i to je opste poznato ko se imalo razumije u islamsku ekonomiju. Za tebe vazi tvoj nacin sticanja zarade i ti nemas nikakvog grijeha u tome sto je njegova zarada haram. Ti se hranis halal imetkom od zarade stecene na halal nacin, a on se hrani haram imetkom od zarade stecene na haram nacin. Ovo je vrlo jednostavno za shvatiti i ovo su osnove islamske ekonomije.