Reply To: Odg: Kako Mudzahidi vaspitavaju svoju djecu!

Nova naslovna forums Multimedija Islam video Kako Mudzahidi vaspitavaju svoju djecu! Reply To: Odg: Kako Mudzahidi vaspitavaju svoju djecu!

#13406
AvatarAnonimno
Neaktivan

Smajo post=8281 wrote: Svako dijete ima pravo na mir i odmor, kao i pravo na igru i učešće u kulturnim i umjetničkim događajima. To je generalno pravilo u islamu koje ima izuzetke. Recimo djeci se ne smiju dozvoliti igre u kojima se izlaže opasnosti po mentalno i fizičko zdravlje. Što se tiče dječjih igara, one pomažu psihički i fizički razvoj, te razvijaju dječju maštu i kreativnost. S toga je pravo svakog djeteta da mu roditelji obezbijede uslove u kojima će se zabavljati i igrati.

Danas postoji mnogo djece koja se eksploatišu u oružanim sukobima. Recimo, u današnjoj Rusiji ta brojka prelazi nekoliko hiljada regrutovane djece. Zato sve države moraju preduzeti mjere s ciljem osiguranja neučestvovanja djece mlađe od 15 godina, odnosno djece koja po islamskom pravu nisu punoljetna, u oružanim konfliktima. Niti jedno dijete ispod 15 godina ne smije biti regrutirano u oružane snage.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Naređujte svojoj djeci da obavljaju namaz u (njihovoj) sedmoj godini, a u desetoj ih istucite zbog namaza i u krevetima ih razdvajajte.” Zatim se prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao i sljedeće: “Igraj se sa svojim djetetom (prvih) sedam godina, (sljedećih) sedam godina budi mu prijatelj, a zatim mu prepusti ‘povodac’.”

“Ne igrajte se Allahovim propisima i neka vam je na umu blagodat koju vam Allah daje, i Knjiga, i mudrost koju vam objavljuje, kojom vas savjetuje. Allaha se bojte i da Allah sve zna – na umu imajte!” (2: 231)

Tacno je da dijete ima pravo na odmor i pravo na igru koja je u okviru Sheriata i koja dijete nece odvesti u nemarnost u pogledu obaveza prema Allahu. Kulturna i umjetnicka desavanja u BiH su vecinom puna grijeha pa cak neka i puna kufra, stoga ih je bolje izbjegavati, umijesto toga mozes djecu izvesti u prirodi.
Roditelj je duzan da mu obezbjedi uslove u kojima ce kao prvo sticati islamsko znanje i pouciti ga ispravnoj akidi onda sve ostalo znanje koje ce koristiti muslimanima a ne samo igru i zabavu to je totalno pogresno razmisljanje.

Kazes da danas postoji mnogo djece koja se eksploatisu u rusiji,, to nije tema ovdje. Tema je kako mudzahidi vaspitavaju svoju djecu, kao sto si video uce ih Kuranu i sunnetu, uce ih borilackim vjestinama, rukovanje oruzjem, da bi kad postanu punoljetni mogli da se bore protiv kafirskih okupotara. Stoga je kod njih razumljivo, obucavanje djece za borbu od ranog djetinjstva i kod tebe bi to bilo razumljivo kad bi tako vaspitavao svoju djecu u okupiranom stanju, kad bi te okupirali cetnici i svakim danom ti prijetila smrt tebe i tvoje familije kao sto je prijetila mnogima 90´-tih godina, kao sto prijeti mnogima u Afganistanu, Siriji, Somaliji…
Moras postaviti sebe u takvoj situaciji da bi shvatio. Pitaj mnoge bivse mudzahide kako je bilo u ratnom stanju u BiH i dali su djecu odgajali igri i zabavi ili kako da se brane i sitite svoju vjeru, zivote, imetke.

Najnoviji članci

Pratite nas na Facebooku

5,592LikesLikes