Reply To: Odg: Kako se izjasniti na izborima?

Nova naslovna forums ISLAM Islamske teme – razno Kako se izjasniti na izborima? Reply To: Odg: Kako se izjasniti na izborima?

#14004
AvatarAnonimno
Neaktivan

Es selamu alejkum.
Po meni je musliman pitanje vjeroispovijesti, a Bošnjak (meni jako ružan naziv) pitanje nacionalnosti. Mišljenja sam da bi najbolja stvar bila da smo svi stanovnici BiH nekakvi Bosanci ili Bosnohercegovci ili Bošnjaci, kao što su svi Amerikanci Amerikanci iako ih ima koji ne znaju beknuti engleski i dolaze iz ko zna kojih sve zemalja.
Međutim, pošto se naši sunarodnjaci izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati, Jevreji, Romi, Nikakvi, Svakakvi, Ostali, itd., možda bi još jedna podjela dijela stanovništva koja se smatra Bošnjacima, ili Muslimanima (u nacionalnom smislu), ili Bošnjacima/Muslimanima, dovela do novog razvodnjavanja prava Bošnjaka i još lošijeg statusa muslimana u FBiH (vidimo kako je sjajno u RS).
Stoga ću se ja vjerovatno pisati kao Bošnjak u rubrici nacije, a ako ima rubrika vjere kao musliman. Pošto je i zvanični stav IVZ da se piše Bošnjak kao nacionalnost vjerujem da će najveća većina Bošnjaka koji se smatraju muslimanima pisati Bošnjak.

Ovo naravno nema nikakve veze sa tim da li sam ja ponosan ili nisam time što sam Bošnjak, da li se hvalim time ili ne i da li to naginje nekom nacionalizmu. Ni slučajno, nego smatram da postojanje nacije (u ovom slučaju Bošnjaka) koja je jak pandan Srbima ili Hrvatiima može doprinijeti da naše džamije niko nekažnjeno ne oštećuje, da se vjernici ne napadaju pred džamijama (mada kod nas ima i toga i to sa smrtnim posljedicama-a što je produkt smeća kojeg ima u svakom narodu) i slično. Nije nešto puno, ali bolje nego ništa-a ništa me ne košta.
Kao što rekoh to ću uraditi radi šire zajednice naroda koji se smatra muslimanskim, a ja lično uopšte nemam nekih osjećaja te prirode, da bih sad poginuo za Bosnu ili ne bih nikad otišao iz nje i sl. Daleko od toga.
Toliko.
Es selamu alejkum.

Najnoviji članci

Savijet mladima: Naučite kontrolirati srdžbu

0
Da li se nervirate? Često? Kako ispoljavate vaš bijes? Da li smatrate da ste jedinstveni u vašoj porodici kada je u pitanju ispoljavanje bijesa?...

Pratite nas na Facebooku

5,595LikesLikes