Reply To: Odg: Knjiga "Namaska Vremena" (free download)

Nova naslovna forums Multimedija Islamske knjige Knjiga "Namaska Vremena" (free download) Reply To: Odg: Knjiga "Namaska Vremena" (free download)

#11202
Admin
Admin
Keymaster

GejmerHari post=5914 wrote: Procitao 🙂

Kakvo je misljene po tebi o vaktiji ?

Esselamu alejkum

Sama činjenica da vaktija nije jedinstvena, te da različita udruženja / institucije, izrađuju različite vaktije za jedno te isto mjesto, dovoljno govori o “pouzdanosti” vaktije. Ako uporediš ove vaktije, vidjet ćeš da namaske razlike, za određena mjesta, mogu biti veće od pola sata. Ovo zbog toga što su:

1. Vaktije rađene od strane ljudi koje nemaju šerijatsko znanje, ili imaju polovično šerijatsko znanje
2. Zbog toga što programi / metode za izradu vaktija ne uzimaju u obzir konfiguraciju terena. Tako, podnožje planine i vrh planine imaju praktično iste vrijednosti za namaska vremena, a znamo da u podnožju planine Sunce zađe i pola sata prije nego na vrhu, tj. dok u podnožju planine nestane sunčevog svjetla, a također i na horizontu gledano iz podnožja (čime nastupa akšamski vakat) dotle, sa vrha planine se vidi sunce još dosta vremena. Međutim, na vaktiji ove dvije tačke (podnožje i vrh) imaju iste vrijednosti za namaska vremena (zbog blizine).
Sličan je slučaj sa izlaskom sunca. Ako živiš u kotlini, sunce će kasnije izaći nego za one koji žive na vrhu planine koja okružuje kotlinu, što znači i da će i zora kasniti u odnosu na one na vrhu planine, iako ih vaktije smatraju praktično istim tačkama.

Ovo važi za bliske udaljenosti od nekoliko km, a šta li je tek za veće udaljenosti.

A Allah najbolje zna.

Novo na sajtu

islamske teme featured

Zašto džini ulaze u ljude?

Nakon što smo se upoznali sa činjenicama o sposobnosti džina da opsedaju ljude, okupiraju njihov razum, dijelove njihovog tijela, ili ljude kao potpunu cjelinu,...