Reply To: Odg: krscanin koji je prekidao predavanje,dobio dobar odgovor!

Nova naslovna forums Za nemuslimane Dijalog sa nemuslimanima krscanin koji je prekidao predavanje,dobio dobar odgovor! Reply To: Odg: krscanin koji je prekidao predavanje,dobio dobar odgovor!

#11458
AdminAdmin
Keymaster

Monoteista Trinitarijanac post=6209 wrote: [attachment:1]Coptic Orthodox Hymn – Fraction to the Son – Arabic – YouTube.url[/attachment]

Интересантно. Волео бих да сам ја био на месту овог младића Хришћанина. Овако:
Овај цитат је из Јеванђеља по Марку глава 13. стих 32. ,, А о дану томе или часу нико не зна, ни анђели на небу, ни Син, до једино Отац.” Наравно, ако извадимо ову реченицу из контекста, може свакако да се протумачи. Као прво, Господ Исус није само Бог, Он је и човек тј. Богочовек. Друго, овај стих је извађен из одговора Господа Исуса на питање ученика како ће изгледати разорење јерусалимског храма. Господ им говори како ће то бити, што се и збило 70. године када су Римљани разорили Јерусалим. Значи пророшво Његово се заиста збило након 40 година. То је важно запамтити. Е сад, у тој слици разорења Јерусалима је садржана и слика краја света. Међутим, Господ је предухитрио питање ученика кад ће бити крај времена и Суд Божји, па им Сам каже горе наведени текст (Марко 13.32). Међутим, Он наставља даље па им говори:,,Пазите, бдите и молите се, јер НЕ ЗНАТЕ, када ће време настати. Као што ЧОВЕК одлазећи, остави кућу своју, и даде слугама својим власт, и свакоме свој посао, и вратару заповједи да стражи. Стражите, дакле, јер НЕ ЗНАТЕ када ће доћи господар куће: увече или у поноћ или у пој пјетлова или ујутру, да не дође изненада и нађе вас да спавате. А што вама говорим, свима говорим: Стражите!”
Тумачење: Господ жели да предухитри питање ученика о дану и часу краја света, те зато каже да о томе не знају ни анђели ни Син Божији. Да је, наиме, рекао: Знам, али нећу да вам откријем, ражалостио би их. Зато поступа на мудар начин и задржава их да Га не запиткују и не оптерећују овим питањем одговарајући: Ни анђели ни Ја сам не знамо тај дан и час. Из следећег примера видећеш шта то значи. Често се деси да мало дете види како отац нешто држи у руци, па му то тражи. Када му отац не да, дете почне да плаче, јер није добило тражено. Отац на крају САКРИЈЕ оно што држи и детету показује празне руке, да би оно престало да плаче. Сасвим је јасно да сам Господ зна тај дан и час, јер је Он сам створио векове. заиста је добро што је Бог сакрио од нас последњи дан – како свих нас, тако и сваког човека појединачно – да би, не знајући време своје кончине, непрестано живели у подвигу, очекујући је у страху, како нас не би затекла неспремне. Господ ово заповеда свима, и онима у свету и онима који су се повукли у пустињу (монасима). Потребно је дакле и стражити ,,бдети” и молити се. даље не каже Ја не знам када ће доћи време, већ вели: Ви не знате! То је Господ сакрио ради наше користи. када грешимо не знајући дан своје кончине, какви би смо тек били кад би смо знали тај час. тада би смо својјој души још више наудили. Затим нам даје пример у вези самога себе и верних говорећи: То је исто као кад човек крене на далеки пут, мислећи притом на себе као на човека, као што је и радио много пута (пошто јесте и човек). далеки пут, означава Његово васкрсење на небо, Његов дом је садашњи свет, а Његове слуге Хришћани. Задатак сваког човека је да држи Господње заповести и да се труди у стицању врлина. Вратар је човеков ум који надгледа врата душе, која су човекова чула. Управо кроз та враа, чула, духовни лопови тако често упадају у наш дом. Значи, поента овог говора Господа Исуаса Христа је упутсво за спасење што је поента свих Његових причи. Да Он зна будућност, показао је то пророштвом о разорењу Јерусалима, што се и збило након 40 година. У том пророшву је такође рекао: ,,Тешко трудницама и доиљама у те дане” ( Марко 13,17). О чему се ради? Када су Римљани окупирали Јерусалим, труднице су од глади убијале своју новорођенчад и јеле их. Да би сте разумели Јеванђеље Христово, не требате бити човек надпросечне интелигенције, већ човек искреног срца, жељног спасења и Истине.

Dakle, riječi Isusa (Isaa a.s.): “Ja ne znam, ni anđeli na nebu, nego samo Bog” u stvari znače “Ja znam, i anđeli na nebu i Bog”, jel de? Samo su ljudi morali čekati na nekoga ko ih je “ispravno” (kao ti) “razumio”.

Politeista Trinitrijanac, mi muslimani imamo iskustva sa ljudima koji imaju slična nakaradna tumačenja i koja su zbog njih zastranili, tako da ti ovo neće proći kod muslimana.
Zaista je smješno ovo tvoje tumačenje, koje riječi “Ja ne znam” pretvara u riječi “Ja znam”. Ako je moguće ovako tumačiti Bibliju, a vidim da je kod vas kršćana moguće, onda i hindusi mogu “izvući” svoja božanstva iz Biblije, zar ne? Jednostavno, tamo gdje u Bibliji piše, ako piše, da ne treba obožavati kipove, hindusi mogu, u tvom stilu, “ispravno poritumačiti” sa treba obožavati kipove, i tako dokazati istinitost svog politeizma. Ako im ti kažeš da to nije ispravno tumačenje, oni će uzeti ovaj tvoj govor i dokazati da rječica “NE” (u rečenici: “Ja ne znam”) u stvari ne znači negaciju nego potvrdu, pa tako i u (potencijalnoj) rečenici da “ne treba obožavati kipove”.

Neću odugovlačiti, Trinitrijanac, primi islam, spasi se! Zar misliš da je Pjer Fogel, koji je bio kršćanin, bez razloga ostavio krščansku zabludu?

Najnoviji članci

Kina najavila nastavak svoje genocidne politike prema ujgurskim muslimanima

0
Komunistička Kina je saopštila da će nastaviti sa sprovođenjem terorističke politike koncentracionih logora spram ujgruskih muslimana u okupiranom Istočnom Turkistanu, muslimanskoj zemlji koja je...

Pratite nas na Facebooku

5,584LikesLikes