Reply To: Odg: Kurban Bajram 1433/2012

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Kurban Bajram 1433/2012 Reply To: Odg: Kurban Bajram 1433/2012

#12840
AvatarAnonimno
Neaktivan

@Allahov_rob:
Sve ovo što si napisao zaista veoma cijenim. Ja nisam uopšte iščekivao mlađaka na kraju prethodnog mjeseca. Ne znam čak ni kakvi su propisi u vezi sa tim a vidim da ih ti poznaješ, hvala. Ja sam se oslanjao na kalendar IZ BiH.

Ja sam vidio veoma lijep mlađak kakav nisam odavno vidio i kad sam se oduševio onda mi je palo napamet da to znači da nema šanse da je u četvrtak Bajram.

Međutim, već sam rekao u svom postu da nemam namjeru da unosim smutnju i nemir, pa prema tome nema potrebe brate da mi odgovaraš takvim tonom.

Ja sam samo iznio svoja razmišljanja s obzirom na ono što znam o Hidžretskom kalendaru ali očito ne znam sve, to priznajem.

Ono što bih ja molio da neko ovdje kaže je da li postoji neki usaglašeni stav uleme na svjetskom nivou u pogledu nastupanja 1. dana u mjesecu.
Matematički se mogu izračunati potrebni podaci ali da li je dovoljna mogućnost viđenja u bilo kom dijelu Zemlje ili šta?
Ja bih najviše volio da to bude usaglašeno u čitavom svijetu. Dakle, da li postoji neki zvaničan stav?

Davno sam pročitao negdje da je greška Hidžretskog kalendara 1 dan na oko 300 godina ali nisam imao priliku to provjeriti. Kako god, ne smijemo se igrati s tim i korigovati svakih par godina.

@Alibeg:
Nemoj biti tako grub u vezi sa nekim šerijatskim propisima. Nije to retrogradno. Treba prvo razumjeti propis a onda pokušati naukom pronaći smisao.

Ja se bojim da naša IZ iz nekog razloga previše olako prelazi preko nekih stvari umjesto da ih sistematski riješi jednom zauvijek.
Najbolji primjer su razne grupe u BiH (u narodu poznati kao Vehabije, mada tako sad nazivaju sve koji puste bradu ili imaju principijelniji stav po pitanju nekih propisa). Po tom pitanju nikad se nije održala debata ili razgovor na TV sa predstavnicima IZ (reis) i ovih “drugih”.
Pa jesmo li braća ili ne? Je li se to neko nečega boji? Zar nam nije cilj sloga? Svako može griješiti u nekim stvarima ali tu smo da uputimo jedni druge snagom argumenata.

No, to nije tema ove emisije, izvinjavam se.

Selam!

Najnoviji članci

Židovi muslimanskog ummeta

0
Židovi ummeta... “Rekao je Seid ibn Džubejr rahimehullah: Murdžije su židovi Kible." Neke od osobina koje murdžije dijele sa jevrejima o kojima je Allah rekao u...

Pratite nas na Facebooku

5,580LikesLikes