Reply To: Odg: Kurban Bajram 1433/2012

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Kurban Bajram 1433/2012 Reply To: Odg: Kurban Bajram 1433/2012

#12844
AvatarAnonimno
Neaktivan

we alejkumus selam

Alibeg post=7687 wrote: Razmislite šta znači neposlušnost Šerijatskom Halifi za određeno područje (kod nas Reis Ul Ulema) i koje su kazne (šerijatkse za to)!

Halifa? Gdje mu je država, vojska, sudovi, zakoni…?

Alibeg post=7687 wrote: Kad Reis donese neku Odluku i mi je poslušamo – mi smo šeriatski čisti i u pravu.
Ako je Reis donio ispravnu Odluku – svakako smo u pravu, ako je donio pogrešnu – opet smo u pravu jer smo ga poslušali, a on je odgovoran za sve nas.
Ako si donio ispravnu odluku – u krivu si jer si odbio poslušnost poglavaru

Ti opet po starom, opet ovu teoriju provlačiš, iako sam ti govorom Allahovog Poslanika dokazao da je neispravna,
Allah ti je dao razum, ne da bi slijepo slijedio nekog mimo Allahovog Poslanika, već da bi rastavio istinu od neistine.

Kaže Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem: “Nema poslušnosti stvorenju u griješenju Stvoritelju”. (Ahmed)
kao i njegov, sallallahu alejhi we sellem govor: “Nema poslušnosti u griješenju Allahu, poslušnost je samo u dobru” (Buharija i Muslim)

Kaže Ebu Hanife rahimehullah:
“Nikom nije dozvoljeno da uzima naš govor što nece znati odakle smo ga mi uzeli (tj. dok ne bude saznao šta je naš dokaz za pomenut govor)”

Jesi li ispunio ovaj uslov koji pominje Ebu Hanife?

Alibeg post=7687 wrote: a od vas očekujem pošto ste toliko na strani arapskih adeta i običaja, umjesto nauke, da ako postite ovih devet dana, post počinjete u momentu kad se počne razlikovati crni konac od bjelog bez vještačke svjetlosti, a da završavate post gledajući kad će sunce zaći (umjesto da koristite vaktiju – jer je očito, po vašem stavu Ulema bespotrebna (osim Bin Baza koji tvrdi da je zemlja ravna ploča)).
Također, očekujem da kad krenete na hadždž – krenete iz Bosne kamilom, a kad krenete “u džihad” da krenete sa sabljom i kopljem, jer je očito nauka stala u momentu kad su ljudi koristili oči umjesto naučnih pomagala.

Ovo ti je bilo potpuno bespotrebno, pazi se da ovakvim govorom ne pretjeraš i upadneš u ismijavanje sa vjernicima, ili u težem slučaju sa islamskim propisima.

Pošto kroz svoj govor provlačiš to da smo mi nazadni, i da ne razumijemo neke osnovne stvari, i to sve uz dozu ismijavanja,
evo da poslušamo govor hanefijskih učenjaka o načinu određivanja početka Ramazana:

Kaže Ibn Abidin: “Šart da bi post (Ramazana) bio obavezan jeste da se vidi mlađak, te da se ne uzima u obzir proračun astronoma, a ko se osloni na njihov proracun prekršio je Šerijat. (Resailu Ibn ‘Abidin 1/224)

Zejle'i u knjizi Tebjinul-hakaik kaže da svaka zemlja prati za sebe pojavu mladaka neovisno od druge.

Es-Serhasi (483. h.g.) također kaže da je uzimanje mišljenja astrologa sasvim neutemeljeno.

Od velikog hanefijskog autoriteta Šemsul-eimmea El-Halvanija (448. h.g.) prenosi se: „Uslov za obaveznost posta i prekida posta su viđenje mlađaka. Ne uzima se u obzir mišljenje muvekkita (mjeritelj vremena, kronometrazist).“

Od Medždul-eimmea Et-Terdžumanija (645. h.g.) prenosi se: „Usaglasili su se svi sljedbenici Ebu Hanife i Eš-Šafiija, osim neznatne nekolicine, da se ne oslanja na mišljenja muvekkita vezano za pojavu mlađaka.“

Evo mi smo po ovom pitanju na hanefijskom mezhebu,
Jesi li spreman i sa njima da se ismijavaš?

Alibeg post=7687 wrote: Uglavnom, ja ne namjeravam da ulazim u besplodne rasprave sa vama, jer nije gluh onaj ko je gluh, nego onaj ko ne želi da čuje

Upravo tako!

Najnoviji članci

Zabranjeno je tražiti vlast

0
Ebu Musa el-Eš'ari, radijallahu anhu, pripovijeda da je jednom prilikom, zajedno s još dvojicom svojih saplemenika, ušao kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Jedan...

Pratite nas na Facebooku

5,581LikesLikes