Reply To: Odg: Kurban Bajram 1433/2012

#12834
AvatarAnonimno
Neaktivan

edintz post=7680 wrote: Ono što bih htio svima da vam kažem je da sam ja bio vrlo zbunjen kad sam danas (srijeda) u akšam (mislim da je bilo 18:30) vidio VRLO TANAK MLAĐAK. Naglašavam VRLO TANAK jer to znači da je tek nastupio mjesec.

Aksam u BiH po takvimu nastupa negdje oko 18:05 sati, a pojedina braca svjedoce da po gledanju aksam nastupa oko 10 minuta ranije. A koliko je meni poznato mladjak se gleda pred sami nastup aksama a ne kad vec nastupi aksam ili u tvom slucaju kad se vec i smracilo a to je negdje oko 18:30 kad si ti gledao.

Druga stvar, na Arapskom poluostrvu je u ponedjeljak 15. oktobra bio 29. zul-kade, i zbog nemogucnosti vidjenja mladjaka postupilo se po hadisu da se mjesec upotpuni sa 30 dana a zatim da se racuna pocetak zul-hidzdzeta. Tako je u utorak bio 30. zul-kade a u srijedu 1. zul-hidzdze tako da u sljedeci cetvrtak pada Arefat 9. zul-hidzdze a u petak 10. zul-hidzdze Kurban Bajram. I tu ne bi trebalo da bude ikakve zabune, tako da muslimani mogu slobodno da kolju kurbane u petak.

Treca stvar, posto si ti gledao mladjak u srijedu, nepravilno si postupio jer po tvojoj procjeni ti si trebao gledati mladjak u utorak, jer bi po tvome kalendaru i pracenju utorak bio 29. zul-kade (iako je 29. zul-kade zapravo bio u ponedjeljak) tako da si i tu pogrijesio sto si gledao u aksamsko doba u srijedu, kada po tvom hajmo reci kalendaru srijeda je 30. zul-kade. Uz sve to ti si morao da pratis i nastup mjeseca zul-kade kako bi odredio kada je 29. zul-kade a zatim da izadjes da gledas mladjak pa ako se uspostavi da vremenske okolnosti ne dozvoljavaju da se vidi mladjak onda nadopunist zul-kade sa 30 i sljedeci dan uzimas za pocetak zul-hidzdzeta.

U svakom slucaju, posto ti imas subhu nije problem sto ti koljes u subotu, ali ne ubacuj subhe braci i sestrama. Prvi dan Kurban Bajrama je u petak 26. oktobar 2012. godine, i kurban se kolje poslije Bajram namaza.

Najnoviji članci

Pratite nas na Facebooku

5,555LikesLikes