Reply To: Odg: Meso od Kurbana

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Meso od Kurbana Reply To: Odg: Meso od Kurbana

#13136
AvatarAbdullah Hodžić
Participant

Šejh Muhammed ibn Ibrahim Alu šejh je rekao: Za mesara se uslovljava da bude od onih koji poznaje svoju vjeru, musliman ispravne aqide, koji negira onima koji su skrenuli, poput obožavaoca kaburova i onih mimo njih, koji se obožavaju mimo Allaha, te ujedno da odbaci sva neispravna vjerovanja, ujedno i nevjerstva poput kadijanija i mnogobožaca rafidija i drugih mimo njih.

Da bi meso koje on kolje bilo halal nije dovoljno to što se pripisuje islamu i izgovara dva šehadeta, te obavljanje namaza i drugih ruknova islama bez onih šartova koje smo predhodno spomenuli.

Zaista se mnogo ljudi pripisuje islamu i izgovaraju dva šehadeta, te obavljaju vanjske ruknove islama, ali im opet to nije dovoljno da bi se oni smatrali muslimanima, niti je dozvoljeno jesti ono što oni zakolju zbog širka kojeg čine Allahu u Njegovom božanstvu, putem upućivanja dove poslanicima i evlijama, traženjem pomoći od njih i mimo toga od djela koja su odpadništvo od islama.

I ovo razlikovanje izmeđju onih koji se pripisuju islamu je stvar poznata sa dokazima iz Kur’ana, sunneta i konzenzusom ispravnih predhodnika.

Zatim ove stvari što smo naveli koje su potrebne kod onoga koji obavlja funkciju mesara smatraće se ispravnim tek onda kada to o njemu prenese povjerljiva pravedna osoba koja poznaje njegovo pravo stanje, a od njega da prenese isto povjerljiva osoba sve dok to kod osobe, kojoj se potvrđjuje dotična stvar, ne dostigne stepen presude na koju se može osloniti sa aspekta šeriata.

Aqidetul-muwehhidin, str. 453

Najnoviji članci

Ni jevreji, ni kršćani neće biti tobom zadovoljni sve dok ne...

0
"Ni jevreji, ni kršćani neće biti tobom zadovoljni sve dok ne prihvatiš vjeru njihovu." (Kur'an, 2:120) Ovo je stvarni problem. Njima (jevrejima i krščanima, op.rec.)...
kraljevska ulema

Židovi muslimanskog ummeta

Pratite nas na Facebooku

5,582LikesLikes