Reply To: Odg: Meso od Kurbana

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Meso od Kurbana Reply To: Odg: Meso od Kurbana

#13102
AvatarAnonimno
Neaktivan

We alejkumusselam.

KUPOVANJE MESA OD ONIH LJUDI ZA KOJE NE ZNAMO DA LI KLANJAJU

PITANJE:
Da li je dozvoljeno kupovati meso od mesara za koje ne znamo da li klanjaju, ili od mesara za koje pretpostavljamo da ne klanjaju jer ih nikada ne viđamo u mesdžidima ?

ODGOVOR:
Meso koje prodaju muslimani i koje je zaklano u područjima nastanjenim muslimanima u osnovi je dozvoljeno. Ne priliči (ne dolikuje) muslimanima da se raspituju o njemu. Iz ove čvrste osnove izdvaja se samo ono meso za koje se sigurno zna da je produkt nešerijatskog klanja. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je upitan o novim ljudima u islamu, koji donose meso na muslimanske tržnice, a ne zna se da li su spomenuli Allahovo, subhanehu ve te'ala, ime prilikom klanja, pa je odgovorio: “Spomenite vi Allahovo ime i jedite” (Buharija, 6/226)

Vidimo da sumnja nije imala uticaja na zabranu mesa. Ostavljanje namaza u džematu, iako je haram, ne izvodi čovjeka iz islama. Ako neki mesari ne dolaze u džemat, to ne može nikako biti uzrok zabrane njihovog mesa. (Odgovorio šejh Salih Fevzan, “El-munteka min fetava Salih Fevzan, 5/324-325”)

(Primjedba šerijatske recenzije: Napominjem: kada se radi o područjima gdje se meso uvozi iz zemalja koje svojim zakonima zabranjuju klanje i gdje se više ni mnogi Židovi ni kršćani ne smatraju onim čime se nazivaju, već su komunisti ili materijalisti – koji se deklarišu da ne vjeruju u Boga – u takvom slučaju treba biti oprezan. Kada govorimo o muslimanima, onda se radi o onima koji su to po definiciji Šerijata, a ne o formalnosti naziva. Kada znamo da neko nema ništa s islamskim propisima i da je musliman samo po imenu, onda zasigurno nećemo biti nemarni i oslanjati se na činjenicu što sebe pripisuju muslimanima. Njihovo meso nećemo jesti.) – šerijatska recenzija: hfz. mr. Muhammed Fadil Porča

Iz knjige: Fetve uleme dvaju harema, str. 223-224

Dakle Muamer2 kao sto vidis iz fetve i primjedbe serijatske recenzije ako ti dodje komsija koji ne klanja, ne posti, ne daje zekat i ne izvrsava osnovne temelje islama takvo meso neces jesti.

Ako ozbiljno sumnjas u njegov islam to znaci da si blize tome da nije musliman po definiciji Serijata onda iz opreznosti mozes da izbjegnes uzimanje i jedenje mesa.

Meso mozes proslijediti nekome ko nije musliman ili ga mozes dati zivotinjama da ga pojedu.

Najnoviji članci

Zabranjeno je tražiti vlast

0
Ebu Musa el-Eš'ari, radijallahu anhu, pripovijeda da je jednom prilikom, zajedno s još dvojicom svojih saplemenika, ušao kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Jedan...

Pratite nas na Facebooku

5,580LikesLikes