Reply To: Odg: Muslimani mogu glasati na slovenskom referendumu??

#7183
Anonimno
Neaktivan

Ebu Turab post=1377 wrote: Prvo, nemoj mi stavljat svoje rijeći u usta u smislu ”po tebi” i slično. A ako tebi nije jasno, da je pravo na propisivanje halala i harama iskljucivo pravo Allaha i da je davanje tog prava nekome mimo Njega djelo otpadnistva, onda je to tvoj problem a ne moj. I sa takvim razmišljanjem neki uđu u parlamenat i kažu, ja ču u parlamenatu glasati samo za one zakone koji su u skladu sa šeriatom, a za one koji nisu glasati ču protiv. Tako da ove tvoje šubhe, molim Allaha da sve muslimane udalji od njih. I ako bi pročitao sve postove i defincije vidio bi da parlamenat u zakonodavnom referendumu svoje funkcije dadne na narod, koji tako postane zakonodajno tijelo. I Allah je daleko Uzvišeniji od toga da se njegovi propisi izlagaju glasanju os strane nas slabašnih ljudi.

Halali, svaka moja rečenica je trebalo da se završi upitnikom, ali je ja sada ne mogu ispraviti.
Želim, takođe, izjasniti se da sam protiv “ostvarivanja prava” muslimana putem glasanja na izborima.
Također, temu sam tek sada podrobnije iščitao i uvidio da je situacija drugačija od one koja je opisana u prvom postu, a moja prethodna dva odgovora su se odnosila na prvi post na ovoj temi.

Na kraju da kažem da se ne slažem sa onima koji misle da je svako propisivanje zakona širk i kufr.

A ako tebi nije jasno, da je pravo na propisivanje halala i harama iskljucivo pravo Allaha i da je davanje tog prava nekome mimo Njega djelo otpadnistva, onda je to tvoj problem a ne moj

Vjerujem da smo istih stavova, s tim što ti nisi uzeo u obzir neke činjenice. Želio bih da te pitam tri stvari:
1. Da li je svako propisivanje zakona (pa time i halala i harama) širk? Ili kufr? Ili kufr i širk?
2. Da li su po tebi oni koji uđu u parlament i glasaju za i prijedlažu zakone koji su u skladu sa Šerijatom otpadnici, tj. mušrici?
3. Da li bi oni koji bi glasali na eventualnom referendumu za uspostavljanje Šerijata kafiri ili?

Nadam se da ću dobiti iskren i decidan odgovor na ova pitanja.

Wesselam!