Reply To: Odg: Namaz Musafira

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Namaz Musafira Reply To: Odg: Namaz Musafira

#11315
AvatarAnonimno
Neaktivan

Musenna post=6057 wrote: I tebe Allah Nagradio:

Praksa Allahova Poslanika da je na svim putovanjima skraćivao namaz. Nema ni jednog ispravnog dokaza da je Muhammed a. s. ikada upotpunio četverorekjatni namaz na putu . A poslanikova istrajnost u tome ukazuje da je to obaveza. Da se ne radi o obavezi skraćivanja , Poslanik bi makar nekada na putovanjima upotpunio namaz. Uvijek je praktikovao da vjernicima primjerom ukaže na nešto da li je obaveza ili sunnet . Prenosi se hadis od Ibn Omera r. a. koji je rekao:“U mome druženju sa Muhammedom a. s. primijetio sam da na putu nikada nije klanjao više od dva rekjata , a tako su praktikovali i Ebu Bekr , Omer i Osman r. a. (Muttefekun alejh -Buharija i Muslim )

Molim Allaha da ti poveca znanje. Amin

Istina da je praksa Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, bila da krati namaze ali dok je na putu, dakle dok traje putovanje. To putovanje na kamilama ili konjima moglo je da traje i 10 dana i vise i svakako da je tada imao status musafira iako prelazi granicu od 4 dana, ali je putovao, kretao se. Medjutim, pitanje statusa musafira i gubljenja istog se odnosi kada neko dolazi u neko mjesto u kojem ce boraviti odredjeni broj dana. Zato ulema gleda na prvobitnu namjeru boravka u tom mjestu. (Djela se cijene prema namjerama).

Najnoviji članci

Ruske snage ušle u Rakku, bivše uporište ISIL-a u Siriji

0
Ruske snage ušle su u Rakku, bivšu "prijestonicu" oružane grupe Islamska država Irak i Levent (ISIL), objavio je Reuters, navodeći da je to "još...

Pratite nas na Facebooku

5,582LikesLikes