Reply To: Odg: Namaz Musafira

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Namaz Musafira Reply To: Odg: Namaz Musafira

#11369
AvatarAnonimno
Neaktivan

Brate saur, kracenje namaza na putu je olaksica koja je dozvoljena i na tome je slozna sva ulema. Ulema se dalje razilazi da li je ono samo dozvoljeno ili je cak i vadzib. Ali o tome nije tema ovdje. Ovo dole sto ce biti navedeno od misljenja ne bi trebalo da zbuni brata Ebu- Merjem, vezano za pitanje koje je postavio jer on je trazio stav koji je najispravniji. Tako da sam mu dao stav na kojem je dzumhur (vecina) uleme. A Allah najbolje zna sta je istina.

U Kur'anu i sunnetu nije precizno odredjena udaljenost na kojoj pocinje kracenje namaza, nego su to kasnije odredjivali ashabi, tabiini i imami u fikhu.

Tako kod duzine puta na kojoj pocinje kracenje imaju sljedeca misljenja:

1. misljenje: Razdaljina od 48 milja zastupaju, Ibn Omer, Ibn Abbas, Hasan el-Basri, mezheb imama Malika, Safije, Ahmeda i Ishaka, i vecina islamskih ucenjaka.

2 misljenje: Razdaljina za kracenje je put koji se predje za 3 dana i 3 noci na devi. Ovo je stav hanefijskog mezheba.

3 misljenje: Serijat nije ogranicio razdaljinu za put. Ovo zastupaju ucenjaci zahirijske skole i zastupaju ga Ibn Tejmijje i Ibn Kajjim

Po ovom pitanju ja licno slijedim 1, misljenje (misljenje vecine uleme) a ako ti uzimas dokaze od sejhul-islama Ibn Tejmijje i Ibn Kajjima onda je i to u redu i ne moze se tebe ukoriti za to.

Sto se tice vremena boravka u nekom mjestu tu imaju 4 najizrazitija misljenja:

1 misljenje: Ako covjek nijjeti (odluci) da boravi u mjestu vise od 4 dana izgubit ce pravo na kracenje namaza. To je mezheb dzumhura uleme malikija, safija i hanbelija. Malikije i Safije kazu 4 dana ali ne racunajuci u to dan ulaska i dan izlaska, dok hanbelije kazu 21 namaz.

2 misljenje: Ako covjek nijjeti da ostane u nekom mjestu 15 dana i vise, nece kratiti namaze. Ovo je stav imama Ebu Hanife i nekih safijskih pravnika. Ibn Abbas i Ibn Omer kazu ako boravis u nekom mjestu vise od 15 dana onda neces kratiti a ako ne znas koliko ces ostati onda krati.

3 misljenje: Musafir krati uvijek sve dok ne odluci da ce boraviti u jednom mjestu. To zastupaju Hasan el-Basri, Katade, Ishak i Ibn Tejmijje.

4 misljenje: Musafir ce kratiti 20 dana i 20 noci a nakon toga ce upotpunjavati. Ovo zastupa Ibn Hazm.

I od ovih misljenja ja uzimam 1. misljenje (misljenje dzumhura). Medjutim posto je osnova da se na putu klanja 2 rekata i posto u Kur'anu i sunnetu nije doslo jasno precizirana razdaljina puta i vrijeme boravka u nekom mjestu, onda ako neko odabere misljenje druge uleme i takvom covjeku se ne moze zamjeriti. Ali isto tako ako se covjek smjesti u nekom mjestu i nema vise brige oko putovanja i nema straha, kako onda da krati namaze? (Ovdje napravi izuzetak slucaj dzihada, kada si u strahu i ne znas kada ces napustiti mjesto, pa ti je prvobitna namjera bila da ostanes nekih recimo 2-3 dana, ali onda zbog kadera mozes ostati i duze i tada mozes da nastavis da kratis.)

Nadam se da ovo nece zamrsiti stvar bratu Ebu- Merjem i tebi brate saur . 🙂

Najnoviji članci

Tajna koja se mora čuvati i tajna koju je obaveza otkriti

0
Zabranjeno je biti vjeroloman U hadisu se kaže: “Ne sjede zajedno oni ljudi koji nemaju međusobnog povjerenja."1 Sabit prenosi da je Enes kazivao: "Jednom, došao je...

Pratite nas na Facebooku

5,583LikesLikes