Reply To: Odg: Namaz Musafira

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Namaz Musafira Reply To: Odg: Namaz Musafira

#11310
AvatarAnonimno
Neaktivan

We alejkumusselam we rahmetullahi we berekatuhu.
Prije nego ti se pruzi odgovor, mozes postaviti isto pitanje daijama na nasem portalu putem kontakt forme:
http://www.putvjernika.com/Kontakt.html
ili postavi pitanje daijama na stranici stazomislama.com:
http://www.stazomislama.com/fetve-i-odgovori/postavi-pitanje-daijama

Sejh Ebu Bekr el-Dzezairi, rahimehullah, kaze: “Putnik (musafir) svoje namaze pocinje skracivati od momenta napustanja svoga mjesta boravka i skracuje ih sve dok se ponovo ne vrati u svoje mjesto, ma koliko dugo njegov put trajao. Medjutim, u slucaju da u jednom mjestu odluci ostati duze od cetiri dana, dok se nalazi u tom mjestu, namaze nece skracivati, nego ce ih klanjati kao i kod kuce. Ovo zato sto mu se u tom slucaju pruzaju uvjeti za odmor i sto prestaju opasnost i zauzetost brigama oko putovanja, zbog kojih je skracivanje namaza i propisano.

Doduse, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ostao je na Tebuku dvadeset dana i na sve to vrijeme skracivao namaze. Medjutim, islamski ucenjaci smatraju da je to ucinio zato sto prvobitno nije imao namjeru ostati toliko dugo.”

Dakle @Ebu- Merjem, posto je tvoja prvobitna namjera da ostanes u BiH nekih mjesec dana (sto je duze od 4 dana) ti nemas status musafira kad stignes u BiH i smjestis se u svojoj kuci ili u kuci rodbine ili prijatelja. Sve dok boravis u tom mjestu u koje si stigao nemas status musafira i klanjat ces namaze bez kracenja i spajanja. Medjutim, kad god iz tog mjesta otputujes u susjedno mjesto ili grad radi neke privremene potrebe, tada na tim putovanjima imas status musafira i kratit ces namaze. Svakako taj put mora da predje 48 milja, tj. otprilike 80 km.
Jesi li shvatio ?

Najnoviji članci

Tajna koja se mora čuvati i tajna koju je obaveza otkriti

0
Zabranjeno je biti vjeroloman U hadisu se kaže: “Ne sjede zajedno oni ljudi koji nemaju međusobnog povjerenja."1 Sabit prenosi da je Enes kazivao: "Jednom, došao je...

Pratite nas na Facebooku

5,582LikesLikes