Reply To: Odg: Namaz za novotarom

#6489
Anonimno
Neaktivan

“O vjernici, čuvajte se mnogo sumnjičenja , neka su sumnjičenja upropastila narode prije vas……….”

Ono što sam ja naučio jeste, da je u biti dozvoljeno klanjati za novotarom ako ga njegova novotarija nije izvela iz dina (vjere). Da li se novotar treba bojkotovati – treba, ali ako će se na vagi staviti izmedju čovjeka koji pusi, slusa muziku i na drugoj strani namaz u džematu- odabračemo namaz u džematu, da nebismo ispali veci novotar od samog novotara. Posavjetovacemo doticnog imana da prestane sa cinjenjem grijeha javno !!! Ako ima mesdžid po sunnetu icicemo i klanjati po sunnetu.

Slusanje muzike i pusenje cigareta nije stvar koja izvodi iz dina i tako da je nama namaz ispravan, ali trazicemo u svakom slucaju sunnetski mesdzid.

Poznat je slučaj Ahmeda Ibn Hanbela, rahimehullah, i fitne mutezila, koji su veci novotari od onoga koji slusa muziku ili pusti, pa je ipak on rahimehullah klanjao iza njih.

Nemojmo biti od onih koji kao osnovu uvijek uzimaju da je nesto haram – neispravno dok ne utvrde da je halal (govorim o gulatima), koji nikako ne klanjaju osim u proverenim džemmatima koji su njihovi džemmati i tako postaju veci novotari od dotičnih. Allah ih uputio.

Fetwa šejha Fewzana se nesme uzeti zdravo za gotovo jer se mozda ta fetwa ne moze upotrebiti na nase podneblje, gde nema puno sunnetskih mesdzida. Jer u Saudiji je osnova da su svi mesdžidi po sunnetu, a ovde je osnova da je mesdžid Islamske zajednice dok se ne utvrdi da je po sunnetu. U Saudiji u svakom gradu ima na 100 mesdžida tako da možes birati gde ces da klanjas a ovdje ne, pogotovo ne po manjim mjestima, selima …

Neka me neko od brace ispravi ako se negde pogrijesio. Ovo je ono sto sam ja naucio od nasih daijja i knjiga nasih ispravnih predhodnika.

Molim Allaha da oprosti meni, mojim roditeljima i svima nama. Amin

Allah najbolje zna.