Reply To: Odg: Namaz za novotarom

#6494
Anonimno
Neaktivan

MuamerHasanović post=664 wrote: :barek: brate, ali već sam ranije gledao taj video, međutim pitam u vezi ovog pošto je bila ovdje fetva šejha Fevzana na portalu, koji su argumenti da se ne klanja iza onog koji sluša muziku ili neku drugu nepokornost ? Čitao sam tekst šejha Hajrudina Ahmetovića u vezi namaza sa novotarom na http://www.putvjernika.com/forum/viewtopic.php?f=45&t=2257&view=unread
pa me sada interesuje ako su ovi hadisi koji su navedeni da se neklanja za njima jako slabi, na osnovu kojih onda primjerice šejh Fevzan uzima svoj dokaz da se ne klanja za njima ? To jel samo ako postoji u blizini neki mesdžid u kome se klanja po sunnetu ?

Prevashodni cilj postavljanja videa od šejha Fewzana jeste da se pokaže licemjerstvo nekih bosanskih daija kao i zulum koji čine nema, jer uvijek kada bi mi prihvatili stav nekog učenjaka s kojim se te daije ne slažu (a mi to radimo na osnovu dokaza ili onoga što je za nas jači i prioritetniji dokaz), a odbacimo stav drugog učenjaka kojeg oni preferiraju, oni su u ovakvim situacijama nas optuživali za licemjerstvo te zabludu, jer ne slijedimo fetve “priznatih i poznatih učenjaka”.
Međutim, kod fetwe od šejha Fewzana (a i mnogih drugih), pokazalo se da su licemjerni, jer su ovog puta oni odbacili stav, opet na osnovu dokaza ili onoga što je za njih dokaz. Tako se ustvari otkrilo licemjerstvo mnogih od njih koji su, kada bi mi odbacili neki stav od nekog učenjaka, nas proglašavali novotarima i zabludjelim, dok kada to isto oni urade, onda su postupili “po sunnetu”.

Naš je stav da je dozvoljeno klanjati za novotarom koji nije izašao iz islama, ako u blizini nema imama koji nije novotar.