Reply To: Odg: O vrijednosti hidžaba

Nova naslovna forums ISLAM Islamske teme – razno O vrijednosti hidžaba Reply To: Odg: O vrijednosti hidžaba

#13543
AvatarAnonimno
Neaktivan

Essellamu alejkum,

Pero post=8351 wrote: [attachment=251]cvjece-585-2.jpg[/attachment]

Na ženama vjernicama je da obožavaju Allaha, dželleša’nuhu, kroz prakticiranje hidžaba koji će prekriti cijelo tijelo i ukrase pred stranim muškarcima. Za taj vid ibadeta će biti nagrađene, a ako ostave hidžab biće kažnjene.

Otuda ostavljanje hidžaba predstavlja jedan od vellikih upropaštavajućih grijeha koji za sobom povlači druge velike grijehe kao što je namjerno otkrivanje nekog dijela tijela ili ukrasa koje nose žene.

Zatim ostavljanje hidžaba za sobom povlači miješanje sa muškarcima i druge vidove smutnje koja za sobom povlači napuštanje hidžaba.

Ja sam odgojena da nosim hidžab i tako sam odgajala i moje kćeri. Međutim, bez obzira na moje lične stavove, učili su me da se nošenje hidžaba i pokrivanje žene muslimanke ne smije nipošto nametati jer Islam nije vjera nasilja u bilo kojem smislu. Mislim da se slažemo u tome da se kao muslimani svi moramo ponašati i slijediti dosljedno ono što su nam dragi Allah subhane wete'alla i njegov Vjerovjesnik sallahu ‘alejhi ve selleme poručili. Malo sam zbunjena oko ovih citata gdje se kaže da ostavljanje hidžaba povlači miješanje sa muškarcima i druge vidove smutnje, te navode iz prethodnog pasusa tako da imam dva pitanja:

– Kako je moguće da ostavljanje hidžaba povlači miješanje sa muškarcima i druge vidove smutnje? Istina, dragi Allah subhane wete'alla i njegov Vjerovjesnik s.a.v.s. nas upućuju da uvijek, u svakom trenutku i u bilo kojoj sferi života budemo smjerne, umjerene i skromne.
– Molim Vas da mi kažete braćo gdje u Kur'anu piše da se žene moraju pokriti od glave do pete što bi rekli da bi bile poštene ili da ćemo ako ostavimo hidžab biti kažnjene”?

Najnoviji članci

Pratite nas na Facebooku

5,595LikesLikes