Reply To: Odg: Pocelo sudjenje bratu Muradu!

#12682
AvatarAnonimno
Neaktivan

Nema sumnje da je onaj ko vrijeđa Allahovog Poslanika alejhi salatu ve selam kafir i da treba biti ubijen ali u čijoj je nadležnosti njegovo ubistvo?
Slučaj sa K'aba ibn Ešrefa ne može biti uzet kao dokaz da je običnom muslimanu dozvoljeno da izvrši tu kaznu jer je Poslanika alejhi salatu ve selam pored toga što je Allahov vjerovjesnik i Poslanik, Allahov miljenik i odabranik također obnašao poziciju vođe muslimana i glavnog komandanta muslimanske vojske kao i stvar suđenja među ljudima. Izvršenje šerijatskih kazni je je obaveza halife muslimana i njegovih namjesnika a ne običnog muslimana.

U djelu Fikhus – sunneh autora šejha Ebu Malik Kemal ibnus-Sejjid Salima, vezano za propis obavljanja namaza stoji sljedeće:

ONI KOJI SMATRAJU DA OSOBA KOJA NEOBAVLJA
NAMAZ, IZ LIJENOSTI ILI NEMARA, JE NEVJERNIK-KAFIR

Nad takvom osobom će se sprovesti svi šerijatski propisi vezani za otpadnike od vjere – murtede, poput:[61]
· Oduzimanje skrbništva, bilo nad svojom djecom ili ostalim.
· Neće naslijediti imovinu, niti će biti naslijeđen, na osnovu riječi Allahova Poslanika s.a.w.s.: Musliman neće naslijediti nevjernika, a niti nevjernik muslimana![62]
· Neće mu biti dozvoljeno posjetiti Mekku.
· Nije dozvoljeno jesti one što zakolje, za razliku od muslimana, hrišćanina ili jevreja.
· Neće mu se klanjati dženaza, niti će se za njega doviti.
· Neće mu se dozvoliti brak sa muslimankama, a isto tako u slučaju da je osoba žensko, neće joj se dozvoliti brak sa muslimanom, a u slučaju da se neko od supružnika odmetne brak između njih dvoje će biti razvrgnut na osnovu mišljenje sva četiri mezheba.

Na imamu (vlastima), je da, osobu koja neobavlja namaz, pozove na pokajanje, riječima: Pokaj se i klanjaj, dok ćemo te u suprotnom ubiti. U slučaju da se pokaje i otpočne klanjati namaz – spasio se, u suprotnom će biti ubijen kao murtedd. Sprovođenje šerijatskih kazni smije izvoditi samo nadležna islamska vlast, i nadležni šerijatski sudovi, i to se nedozvoljava činiti običnom svijetu, već samo islamskim vlastima, što se uvjek mora imati na umu, kada se o ovim pitanjima govori!

Najnoviji članci

Židovi muslimanskog ummeta

0
Židovi ummeta... “Rekao je Seid ibn Džubejr rahimehullah: Murdžije su židovi Kible." Neke od osobina koje murdžije dijele sa jevrejima o kojima je Allah rekao u...

Pratite nas na Facebooku

5,580LikesLikes