Reply To: Odg: Podsticanje na iskrenost i odvraćanje od laži

#6193
Anonimno
Neaktivan

صلاح الدين post=300 wrote:

Čestitam,

Dobre i životne teme biraš.
Iskrenost je veliki “problem” – često siječe glavu onom koji je bezrezervno njeguje. To je stvarnost.

Selam!

Dragi Brate. Najbolji način nazivanja selama je: Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.
Zatim: Es-selamu alejkum ve rahmetullah.
A zatim: Es-selamu alejkum.

Dokaz za ovo jeste hadis Ebu Hurejre da je neki čovjek prošao pored Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem dok je on sjedio s ashabima i rekao: “Es-selamu alejkum!” Na to je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Deset hasenata.” Zatim je prošao drugi čovjek i rekao: “Es-selamu alejkum ve rahmetullahi!” Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je dodao: “Dvadeset hasenata.” Nakon toga, prošao je treći čovjek i nazvao selam riječima: “Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!” Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Trideset hasenata.” (Tirmizi, 2689; Buharija u “Edebul-mufredu, 986; Ahmed, 19 446; Darimi, 2640. Tirmizi kaže: “Hadis na ovaj način je hasen sahih garib.” Šejh Albani ga je ocijenio vjerodostojnim.)
Što se tiče uzvraćanja na selam on biva na isti način na koji je selam i nazvan ili boljim od njega zbog riječi Uzvišenog:

فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ مِنْهَا أَوْ رُدُّوهَا

“… ljepšim od njega otpozdravite, ili ga uzvratite …” (En-Nisa’, 86)

Biva u množini svejedno da li se selam uzvraća pojedincu ili grupi muslimana i kaže se: “Ve alejkumu-s-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu!”

:barek: .

Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu

Polahko, polahko,
Ne može sve odjednom. Je l’ da?
Hvala za sugestije.

Jednom prilikom dva dana sam proveo sa Saudijcima među kojima je bilo i onih koji su studirali u bivšoj SFRJ pa su znali naš jezik. Primijetio sam i zapamtio da se pri svakom susretu pozdravljaju sa samo: “Salam!” i tako svaki put pa makar da se 100 puta tokom dana sretnu. Ako kažem “selam” (mir) kao skraćeni pozdrav, ja time svojim nijetom izražavam sve ono što si naveo, a nijet je nijet.

A sad tradicija i kako su moje dede, nene, otac, majka, rodbina to upražnjavali pa i meni u amanet ostavili, a i u mektebu smo tako učili. Kad se susretnu dva muslimana, pozdrav je išao ovako:

1. – Selamunalejkum.
2. – Alejkumuselam i merhaba.
1. – Merhaba.

Slično je sa čestitanjem Bajrama (bajrambaraćola). Treba mijenjati sve što je pogrešno uvriježeno, ali, priznaćeš, teško to ide.

Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.