Reply To: Odg: Pogledajmo kako munafici iskrivljavaju Allahove ajete i predaje ashaba i tabiina koji su bili muslim

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Pogledajmo kako munafici iskrivljavaju Allahove ajete i predaje ashaba i tabiina koji su bili muslim Reply To: Odg: Pogledajmo kako munafici iskrivljavaju Allahove ajete i predaje ashaba i tabiina koji su bili muslim

#12319
AvatarAnonimno
Neaktivan

Evo i fetwe “daije”, “sejha” po tom pitanju, pa sta je onda cudno da provjereni partijasi pozivaju na izbore. Ovakvi su do jucer govorili kako se Nezim “pokajao” od prvobitnih poziva na izbore, a kad smo pitali sejha o tome on rece: “Kako je javno pozivao, tako javno treba i da se pokaje od toga”. Posto nije nikada, nisam vjerovao “daijama” i “Sejhovima”, a evo danas i rezultata njihovih izucavanja.

http://minber.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=12676:zato-je-muslimanima-naih-prostora-dozvoljeno-da-izau-na-izbore&catid=58:aktuelno&Itemid=152

Inace misljenja sam da je lahko pomjesati neke stvari. Gledao sam nedavno (i citao ) o Saidu Nursiju. Cak sam slusao neko predavanje od nekog saudijskog doktora o biografiji tog covjeka. U tim materijalima se govori kako se u vrijeme Mustafe Kemala pojavila i jedna demoikratska partija. Pa su ljudi pitali Saida da li da glasaju i za koga. Mustafa Kemal je zabranio sve sto ima veze sa islamom (hidzab, ezan na arapskom, poducavanje Kur'anu, arapski jezik i dr.), a ovi drugi su dozvolili dosta tih stvari (vratili ezan, dozvolili hijab, ucenje Kur'ana i sl.). Pa im je Said rekao da glasaju za tu demokratsku partiju.
Da je takvo stanje i kod nas, mozda bih i shvatio pozivanje u to. Ali kako vidite, ovaj “daija” navodi kako je opasno zivjeti kao musliman u RS-u. A ova partija kojoj poziva Nezim stupa u koaliciju sa SNSD, nakon koalicije sa SDP. Pa jos im je ostao samo Ravnogorski pokret, ali… tu su novi, mladi kadrovi (bivsi konobari i sl.) koji je valjda donijeti/ojacati islam u BiH. Halalite sto duzim, ali volio bih iznijeti svoje misljenje o nekim stavkama ovdje navedenim (valjda zato forumi i postoje):

– Allah vam naređuje da odgovorne dužnosti povjeravate onima koji su ih dostojni …
– ali me raduje činjenica da na ovim lokalnim izborima imamo i mlade, moralne i obrazovane kandidate, koji su u vrijeme političkog djelovanja rahmetli predsjednika Izetbegovića bili dječaci, koji su djelovali kroz MOS, a kasnije Asocijaciju mladih, to je generacija koja je kao maloljetna sa puškom u ruci branila ovu Zemlju i sve njene građane.
– Danas su oni sa jasnom vizijom i željom da svojim profesionalnim radom pomognu u rješavanju životnih pitanja lokalne zajednice i da pokrenuvši lokalnu zajednicu pokrenu i cijelu Državu, dragu nam Bosnu i Hercegovinu.
– ta politička matrica rahmetli predsjednika Izetbegovića reafirmira i postaje sve snažnija.

Unutar Ode Aliji Izetbegovicu Nezim navodi rjesavanje zivotnih pitanja. Ako ce nam neko rjesavati ta zivotna pitanja od opsteg znacaja, meni je licno svejedno je li on Alija ili Milorad. Ako ce neko obezbjediti da se djeca ne drogiraju i ne ubijaju, da se ziranti ne vjesaju, da penzioneri ne skapavaju, da od plate covjek moze ishraniti i odjenuti/obuci porodicu ne misleci hoce li jednu ili dvije pavlake kupiti, ne vidim zasto je bitno koje je vjere.
Ali ako mi nece obezbjediti da – moja zena slobodno pod hidzabom/nikabom slobodno seta, bez uvreda i napada, da ja zbog svog izgleda ne budem odbijen na svakom konkursu za posao, da mogu slobodno slusati hutbu o zidovima i dzihadu, i hutbu u kojoj ce se ne kritikovati nego koriti trenutna vlast, da od moje plate nece biti hranjena masa onih cija djeca jedu meso dok moja jedva dodju do salame – onda bih shvatio da me neko poziva u to. A ovako…
Pa covjek sam za sebe kaze sve sto treba (prvo ajet kome treba dati, pa onda nudi mlade kadrove-kako znamo da su oni ti koji su dostojni tih polozaja; – a kada Allah, subhanehu ve te’ala, nešto naređuje, onda tu nema kompromisa. – je li negdje ima tefsir da je to o demokratskim izborima???; – zloupotreba vlasti od velikog broja onih koji svjesno ili nesvjesno prelaze sve granice zakona i morala – pa to su isti ti kojima nas poziva, ili on misli da ce se glasati samo za ove friske) i mozda je dovoljno samo navesti rijeci, a ne komentarisati, posebno ne etiketirati, upravo zato sto su mnogo “veci” i “jaci” u islamskim titulama i zvanjima dozvolili ovakve stvari. Cisto da nas nasi jezici ne nagrde.

Najnoviji članci

Želi svome bratu ono što želiš sam sebi

0
Iman vjernika neće biti potpun sve dok svojoj braći vjernicima ne bude želio što i sam sebi priželjkuje. Uzvišeni kaže: "Samo su vjernici braća."1 Ibn Kesir,...

Pratite nas na Facebooku

5,585LikesLikes