Reply To: Odg: potreban odgovor – hitno?

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu potreban odgovor – hitno? Reply To: Odg: potreban odgovor – hitno?

#13584
Avatar
Anonimno

Ukoliko bi se desilo da staratelj zabrani (odbije) ženi da se uda bez opravdanog Šerijtaskog razloga onda propis starateljstva prelazi na osobu sljedeću (kako je to Šerijatski redosljedom postavljeno) kao recimo da otac zabrani udaju bez opravdanog Šerijtaskog razloga onda starateljstvo sa njega prelazi na djeda i slično…

Ukoliko bi se desilo da žena nema staratelja a niti u toj sredini postoji Sultan (namjesnik, vladar) onda će je udati osoba koja mijenja Sultana odnosno neko ko ima iste privilegije kao što je recimo plemesnki vođa, ili najstari član familije ili namjesnik date pokrajine, a ako ne bude mogla naći ni to, onda će uzeti jednog od iskrenih i povjerljivi muslimana da je uda.

Rekao je Šejhu-l-Islam Ibn Tejmijje, rahmetullahi alejhi: “Kada ne bude dostupan staratelj ili osoba koja ima privilegiju starateljstva da bi se sklopio brak, onda starateljstvo prelazi na osobu koja je najpogodnija a koja ima neki vid starateljstva mimo starateljstva u braku kao što je recimo vladar, namjesnik mjesta, ili pak vođa karavane i tome slično.” (Ihtijarat Ibn Tejjmije, strana 350).

Rekao je Ibn Kudame, rahmetullahi alejhi: “Od Ahmeda se bilježi da je kazao: Ukoliko žena ne bude imala staratelja a niti Sultana (vladra, namjesnika) onda će dotičnu ženu da oženi pravedan (povjerljiv) musliman sa njenom dozvolom.” (Mugni Ibn Kudame 9/362).

Rekao je šejh Omer El-Eškar: “Ukoliko ne bude postojao kod muslimana Sultan kao institucija, a također žena ne bude imala nikakvog staratelja općenito, i živi u sredini koja nije muslimanksa kao recimo muslimani Amerike i slično, a u toj sredini postoje muslimanske organizacije koje vode brigu o stvarima muslimana, onda će te dotične organizacije da preuzmu na sebe njenu udaju, ili ukoliko u toj sredini budu imali vođu kojem su “pokorni”, onda će također on da preuzme njenu udaju na sebe.” (Vadih Fi Šehr Kanun El-Ahval Eš-Šahsije El-Urdunije strana 70).

Također, neophodno je da se spomene da prilikom svakog braka pa i ovoga neophodno je da budu prisutni dva svjedoka (muslimana, ponoljetna i razumna – pametna).

Novo na naslovnoj