Reply To: Odg: "Prave" godine Aiše r.a, u vrijeme kad se udala za Poslanika a.s.

Nova naslovna forums Vijesti, aktuelnosti, zanimljivosti… Zanimljivosti "Prave" godine Aiše r.a, u vrijeme kad se udala za Poslanika a.s. Reply To: Odg: "Prave" godine Aiše r.a, u vrijeme kad se udala za Poslanika a.s.

#7909
AvatarAnonimno
Gost

Tuti post=2165 wrote: Na osnovu ovih priloženih dokaza, da se zaključiti da je hz. Aiša r.a prilikom stupanja u brak sa Poslanikom a.s imala 19, a ne 9 godina. Sve ovo nas navodi na zaključak da je prenosilac rivajeta, iz nehata ili zaborava, izgubio iz vida 10 godina razlike u godinama hz. Aiše r.a. Kao jedan od dokaza o stvarnim godinama hz. Aiše r.a kada je stupila u brak sa Poslanikom a.s, nalazimo i u knjizi “El-Marif” od Ibn Kutejbe, gdje se navodi da je hz. Aiša r.a preselila kada je imala 77 godina, tj. u 58. godini po Hidžri. To znači matematički 77-58=19. Vidimo da je hz. Aiša pred Hidžru imala 19.god. I ako je Poslanik a.s stupio u brak sa hz. Aišom r.a tada, zajednički život su tek počeli druge godine po Hidžri, tj. kada je hz. Aiša r.a. imala 21 godinu.

Ghuraba, ne radi se o tome da Aisa ne zna kad se udala vec o tvrdnji da je pogresno zabiljezeno , iz nehata ili zaborava, …

Neznam zasto su ljudi iskljucivi kad je u pitanju Buharija ili Muslim … a Allah najbolje zna

A sto si ti iskljuciv kada Aisa, radijAllahu anha sama kaze da se udala sa 6 godina. Znaci postoje dvije verzije hadisa i kod Muslima i kod Buharije. A sahihul Buharija i sahihul Muslim su najtacnije knjige poslije Kur'ana.

U ovoj fetvi je lijepo objasnio sejh Munedzid, Allah ga sacuvao.

http://www.islamqa.com/ar/ref/124483/عائشة

Najnoviji članci

Zabranjeno je tražiti vlast

0
Ebu Musa el-Eš'ari, radijallahu anhu, pripovijeda da je jednom prilikom, zajedno s još dvojicom svojih saplemenika, ušao kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Jedan...

Pratite nas na Facebooku

5,580LikesLikes