Reply To: Odg: "Prave" godine Aiše r.a, u vrijeme kad se udala za Poslanika a.s.

#7927
AvatarAnonimno
Neaktivan

Prije svega draga moja braco i sestre
Ja pratim ovu stranicu i forum vise od godinu dana, i nisam nikada pisao , ili komentarisao. Koristim ovu stranicu da svoje skromno znanje uvecam, i da Allah dz.s nagradi sve koji se trude da nam dostave istinu.
U vise slucajeva sam se uvjerio dokazima , da su braca i sestre, koji uredjuju stranicu na ispravnom putu , svidja mi se nacin njihovog pristupa itd … da ne duzim, niti znam kako niti znam prave rijeci. Mislim da sam bio dovoljno jasan u svojoj poruci da me ne shvatite kao nekog provokatora ili nesto drugo.

Ono sto sam ja htio cuti kao odgovor je :
U knjizi “El-Bidaja ve-l-Nihaja” (“Početak i kraj”) autora Ibn Kesira, u četvrtom dijelu, na str. 315, spomenuto je, da je hz.Esma, kći Ebu-Bekra r.a, bila starija od svoje sestre hz. Aiše r.a. 10.god. U istoj knjizi se navodi da je hz. Esma, kći Ebu-Bekra r.a, preselila u 100-toj godini života, tj. preselila je 73.godine po Hidžri. U knjizi “El-Ealam” od Zriklija, kao i u mnogo drugih knjiga iz historije Islama, nalazimo sličnu predaju. Također, znamo da je Poslanik a.s stupio u brak sa hz. Aišom r.a druge godine po Hidžri. Na osnovu prethodno navedenih predaja zaključujemo sljedeće:

1. Ako je hz. Esma r.a umrla 73. hidžretske godine u 100-toj godini života, razumijemo da je imala 27 godina pred Hidžru ( 100 god- 73 hidžretske godine = 27 godina starosti hz. Esme pred Hidžru)

2. Ako znamo da je hz. Esma r.a bila starija 10 godina od hz. Aiše r.a, zaključujemo da je hz. Aiša r.a pred Hidžru i dvije godine prije braka sa Poslanikom a.s imala 17 godina.

Na osnovu ovih priloženih dokaza, da se zaključiti da je hz. Aiša r.a prilikom stupanja u brak sa Poslanikom a.s imala 19, a ne 9 godina. Sve ovo nas navodi na zaključak da je prenosilac rivajeta, iz nehata ili zaborava, izgubio iz vida 10 godina razlike u godinama hz. Aiše r.a.

____________
komentar na ovaj tekst, dakle od nekoga ucenog , koji ce sa argumentima ili potvrditi ili dokazati suprotno.
U mom vjerovanju taj podatak nece promijeniti ama bas nista, 9 ili 19 … ja cvrsto vjerujem da nema drugog Boga osim Allaha i da je Muhamed Boziji rob i Boziji poslanik.
Ali kao i svaki covjek zedan sam znanja , pa sam se zbog toga i prvi put ukljucio u forum, jer je po mom misljenju tema otisla sa objasnjenja , kojeg ja zelim da cujem.

Tako draga moja braco i sestre , ne nadjite se uvrijedjenim, i ne trazite u mojim komentarima razloga da me smatrate nicim drugim do bratom muslimanom

Najnoviji članci

Pratite nas na Facebooku

5,544LikesLikes