Reply To: Odg: Prisilno slijetanje putničkog aviona zbog namaza

Nova naslovna forums Vijesti, aktuelnosti, zanimljivosti… Vijesti i aktuelnosti Prisilno slijetanje putničkog aviona zbog namaza Reply To: Odg: Prisilno slijetanje putničkog aviona zbog namaza

#14022
AvatarAnonimno
Neaktivan

Prvo pitanje za tebe jel bosnjastvo poziva na slijedjenje Kurana i sunneta ili demonkratije?

Zar nebi trebao prvo uzvratiti na moj selam, kao brat ?

Nije mi poznat pojam “bosnjastvo”, niti u šta poziva, niti sam ga zagovarao u mom obraćanju.

Naša vjera je Islam i mi smo Muslimani, i ako su moji preci bili Bošnjaci po nacionalnosti, onda sam i ja Bošnjak, i u ovoj izjavi nema nikakve oprečnosti, niti ona iziskuje negaciju jedne od dvije tvrdnje u njoj. Šta više naš Poslanik, Muhammed, sallallahu ‘alejhu ve sellem, za sebe kaže: ”Ja sam najčistokrvniji Arap, ja sam Kurejšija, i povjeren sam plemenu Benu Sa'd ibn Bekr na dojenje”. Ibn Hišam (1/168)

Moje pitanje za tebe glasi jeli naš Poslanik sallallahu ‘alehji ve sellem sa ovom izjavom zakoračio u džahilijjet – on ne govori po hiru svome (53:3) – kao što ti kažeš da su to uradili oni koji se izjasne kao Bošnjaci ?

Drugo pitanje jel se bosnjastvo poziva i ponosi islamskim porijeklom ili porijeklom od bosnjana bogumila, ako kazes da se ponosi islamskim onda zasto se bosnje ne nazivaju Muslimani bosnjaci nego samo bosnjaci i zasto nemaju nijednu stranku zasnovanu na Kuranu i sunnetu?

Ponavaljam da mi nije poznat pojam “bosnjastvo”, niti u šta poziva i čime se ponosi, niti sam ga zagovarao u mom obraćanju.

Reci ti meni, ako su u vrijeme kada je spuštena objava našem Poslaniku, sallallahu ‘alehji ve sellem skoro svi arapi bili mnogobošci, jeli se Resullallah, sallallahu ‘alehji ve sellem sa spomenutom izjavom ”Ja sam najčistokrvniji Arap, ja sam Kurejšija, i povjeren sam plemenu Benu Sa'd ibn Bekr na dojenje” , ponosi Arapima i Kurejšijama koji su mušrici ? Ja ne vidim u Vjerovjesnikovoj, sallallahu ‘alehji ve sellem izjavi nikakvo hvaljenje, niti to možeš tvrditi za moju ili nečiju drugo izjavu na popisu ili uopšte kad budemo upitani za porijeklo.
A razlika između saopštavanja svog porijekla i pretjeranog hvaljenja istog jasna je kao dan i noć, i u ajetima i hadisima koje si naveo i ovoga što sam ja naveo nema kontradiktornosti, a Allah zna najbolje.

Trece pitanje jel se treba Ummet ujediniti na Kuranu i sunnetu ili na nacionalno-dzahiljetsko-paganskoj osnovi?

Ummet se treba ujediniti na Kur'an i na vjerodostojnom sunnetu našeg Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, i onako kako su ih razumili najbolje generacije ovog ummeta i onih koju su ih slijedili u dobru.

Koliko znam brate Muamer rijec “bosnjak” vuce porijeklo iz doba bogumilstva tj od starih bosnjana (koji vode porijeklo od Ilira) koji su bili bogumili (musrici), samim tim ponosenje sa takvim identitetom (pri tome gurajuci identitet MUSLIMAN u zaborav) predstavlja zabludu a svaka zabluda vodi u dzehenem.

Allah zna najbolje odakle vuče porijeklo, ima nekoliko mišljenja, ali stoji da su postojali kao narod na ovim prostorima. A to što su oni bili u zabludi, ja sa njihovim djelima nemam ništa i odričem se ih, i mržnja je između nas i njih koji su pored Allaha, neka uzvišeno bude dostojanstvo Gospodara našeg, obožavali bilo koga. A da napadaš sa njihovom zabludom mene ili bilo koga drugog zbog izjave da je Bošnjak je svojstvo Murdžija.

“Upoznajte svoje porijeklo, time ćete učvrstiti rodbinske veze, jer, zaista rodbinske veze donose ljubav u porodici, bogatstvo u imetku i produžuju život.” Zatim kaže da je ovaj hadis “garib” i ne zna se za neku sličnu verziju. (Tefsir od Ibn Kesira)
Dobro bi bilo da navedes izvor za ovaj hadis i misljenje ucenjaka. Jer su svi ucenjaci slozni na tome da je poziv u dzahiljetski nacionalizam kufr.

[attachment]49- upoznavanje rodbinske loze.bmp[/attachment]

Ispričao nam je Ahmed b. Muhammed; kaže: Ispričao nam je Abdullahi b. Mubarek, prenijevši od Abdul-Melika b. Isaa es-Sekafija, on od Jezida, stićenika Munbeisa, on od Ebu Hurejrea, a on od Vjerovjesnika, sallallahu ‘alehji ve sellem, da je kazao: “Upoznajte svoje porijeklo, time ćete učvrstiti rodbinske veze, jer, zaista rodbinske veze donose ljubav u porodici, bogatstvo u imetku i produžuju život.” . Bilježi ga i Ahmed b. Hanbel u Musnedu i Hakim u Mustedreku. Hakim ga smatra vjerodostojnim hadisom.

Cudno je to brate Muamer kad god se sa dokazima govori i upozorava na opasnosti nacionalizma, na opasnosti od “bosnjackih” lidera (koji su vecina njih u zabludi) odmah se javis, a na teme o Tewhidu, cuvanju od kufra i sirka i akidi uopste nema te nigdje?

Ne pamtim kada sam se javljao da branim bilo koje lideri, a kamoli samozvane bošnjačke lidere kojih se, evo javno odričem.
A ako se nisam javljajo “na teme o Tewhidu, cuvanju od kufra i sirka i akidi”, izvini molim te, što nisam sitgo’.

Cuvaj se paganizma i nacionalizma jer cemo za sve biti pitani na Danu polaganja racuna pa i za to kako si se pisao na popisu i koju si islamsku korist od toga imao i kako je Allah Subhanehu we teala naredio da se identifikujes a kako si se ti identifikovao na dunjaluku.

Hvala ti na savjetu, Allah te nagradio hajrom.
A što se tiče toga kakvu korsit imam, naveo sam ti hadis, a inače glasi pravilo da ako nešta želiš da zabraniš ljudima trebaš imati za to kategoričan dokaz koji dotičnu stvar zabranjuje, uostalom je stvar koja se tiče običaja ljudi dozvoljena.

Najnoviji članci

Pratite nas na Facebooku

5,592LikesLikes