Reply To: Odg: PROPIS NAPADAČKOG DŽIHADA – ŠEJH ABDUL-AZIZ B. MERZUK ET-TARIFI

Nova naslovna forums Multimedija Islam video PROPIS NAPADAČKOG DŽIHADA – ŠEJH ABDUL-AZIZ B. MERZUK ET-TARIFI Reply To: Odg: PROPIS NAPADAČKOG DŽIHADA – ŠEJH ABDUL-AZIZ B. MERZUK ET-TARIFI

#13844
AvatarAnonimno
Neaktivan

OFANZIVNI DŽIHAD…

“I borite se protiv njih dok smutnja(širk)ne nestane i dok vjera bude Allahova…”(El Bekare, 193)

U pogledu ovog ajeta imam Kurtubi kaže:
“Ovdje postoje dvije stvari:

Prva se odnosi na rijeci Uzvišenog: “Borite se protiv njih”.
Oni koji smatraju da je ovaj ajet derogirajuci (tj. da je ovaj ajet derogirao sve ajete koji govore o podnošenju ezijeta od strane mušrika, prelasku preko njihovih ružnih postupaka itd. Op.pr.) kažu da ajet naredjuje borbu protiv svakog mušrika na svakom mjestu.

Oni koji kažu da nije derogirajuci kažu da znaci: “Borite se protiv onih za koje je Uzvišeni rekao: “Pa ako se oni budu protiv vas borili…”.

Prvo znacenje koje podrazumjeva naredbu za borbu je ocitije, to jest opca naredba za rat bez uslovljavanja da ga oni prvi zapocnu
Dokaz tome su rijeci Uzvišenog: “I dok samo vjera Allahova ne ostane”, i rijeci Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem: “Naredeno mi je da se borim protiv ljudi dok ne izgovore la ilahe illallah i dok ne budu obavljali namaz i davali zekat. Kada to urade time su od mene zaštitili svoje živote i imetke osim kada to zahtjeva pravo Islama a racun ce polagati Allahu.” (Buharija)

Ajet i hadis upucuju da je uzrok pokretanja rata protiv mušrika kufr, jer je rekao:
“I dok smutnja(širk)ne nestane.” , to jest kufr. Tako da je cilj rata nestanak kufra i to je ocigledno. Ibn Abbas, Katade, Rabia i drugi kažu da se rijec smutnja na tom mjestu odnosi na širk i sve drugo što iz njega proizilazi od ezijeta muslimana.

Druga stvar. Njegove rijeci: “Pa ako se oni okane”, to jest ako se okane nevjerstva prihvatanjem Islama kao što je prethodilo u ajetu ili da daju džizju što se opet odnosi samo na kitabije.”

Najnoviji članci

Savijet mladima: Naučite kontrolirati srdžbu

0
Da li se nervirate? Često? Kako ispoljavate vaš bijes? Da li smatrate da ste jedinstveni u vašoj porodici kada je u pitanju ispoljavanje bijesa?...

Pratite nas na Facebooku

5,595LikesLikes