Reply To: Odg: PROPIS NAPADAČKOG DŽIHADA – ŠEJH ABDUL-AZIZ B. MERZUK ET-TARIFI

Nova naslovna forums Multimedija Islam video PROPIS NAPADAČKOG DŽIHADA – ŠEJH ABDUL-AZIZ B. MERZUK ET-TARIFI Reply To: Odg: PROPIS NAPADAČKOG DŽIHADA – ŠEJH ABDUL-AZIZ B. MERZUK ET-TARIFI

#8809
AvatarAnonimno
Neaktivan

Ocito je da je dzihad danas postao (fard ajn) licna obaveza svakom muslimanu i muslimanki. Ali i pored toga nalazimo da neki navode argument da su potrebni jos da se duhovno izgrade (terbijjetu nefs). Sve dok to ne postignu nisu duzni da se bore. Jer kazu da dzihad ima svoju periodicnost, a jedan od tih perioda je borba sa samim sobom dzihadunefs. Sve to argumentiraju stavom Imama Ibn Kajjima el Dzevzija, koji dzihad dijeli na sledece stepene:
1.) Dzihadu nefs borba sa samim sobom. Ogleda se u vaspitanju i odgoju svoje duse.
2.) Dzihadu sejtani borba sa Iblisom sejtanom
3.) Dzihadul kuffarivel munafikin borba protiv nevjernika i munafika.

Iza gore navedenog stava, jasno se raspoznaje licnost koja moze biti samo jedno od dvoga; ili potpuni dzahil (neznalica) ili slabic i kukavica. Jer Ibn Kajjim el Dzevzijje je podjelio dzihad na stepene, a ne na periodefaze, ili stadije. Pa prema tome misljenju, dok je neko zauzet borbom sa samim sobom, ne moze prelaziti u sljedecu fazu, period, tj.borbu sa sejtanom. Medutim, ovakvo shvatanje sukcesivnosti dzihada je pogresno. A ispravno razumijevanje je da sva tri stepena dzihada idu jednom linijom. Ni jedan od tih stepena se ne moze zanemariti. To ne znaci da negiramo da onaj ko se vise pozabavi odgojem svoje duse, nece biti cvrsci u ostalim vidovima dzihada, od onoga koji je manje odgajao svoju dusu. Onaj koji proucava historiju Muhammeda s.a.v.s. naci ce tamo da je u situaciji kada se proglasi opca mobilizacija i poziv u dzihad, svi bi se odazvali u borbu na Allahovom putu. Cak i oni koji su cinili velike grijehe, ili oni koji su odskoro primili islam.

Prenosi se da je jedan covjek primio islam za vrijeme borbe sa neprijateljima. Upustio se u borbu i pao kao sehid. Muhammed s.a.v.s. je rekao: “Sa malo djela dobio veliku nagradu.” Takoder je poznat slucaj Ibn Mahdena esSekafija, koji je bio notori pijanica, ali se izuzetno iskazao u borbi sa Perzijancima.

A sto se tice hadisa koji je puno rasprostranjen medu muslimanima, u kome se istice da je Muhammed s.a.v.s. rekao: “Vratili smo se iz male bitke u veliku bitku.” A navodno radilo se kada su se muslimani vracali u Medinu iz jedne bitke. Kada je Allahov poslanik s.a.v.s. izgovorio ovaj hadis, upitali su ga: A sta je to velika bitka? Odgovorio je: “Dzihadunefs borba sa samim sobom.” Idnul Kajjim elDzevzije kaze za ovaj hadis da je mevduu lazni hadis. (Menerulmejif)

Ovim hadisom se zeljelo postici da se muslimanima odvrati pozornost I paznja od znacaja, vaznosti i obaveznosti borbe na Allahovom putu protiv nevjernika i licemjera. Kao i dovodenje muslimana u pasivan polozaj zauzetosti samim sobom.

Najnoviji članci

Guterres: Koronavirus izazvao najveću krizu od Drugog svjetskog rata

0
Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija upozorio je da se svijet suočava s najizazovnijom krizom nakon Drugog svjetskog rata, izazvanom pandemijom koronavirusa koja prijeti...

Pratite nas na Facebooku

5,589LikesLikes