Reply To: Odg: Restauriran objekat za cinjenje shirka.

Nova naslovna forums Vijesti, aktuelnosti, zanimljivosti… Vijesti i aktuelnosti Restauriran objekat za cinjenje shirka. Reply To: Odg: Restauriran objekat za cinjenje shirka.

#8155
AvatarAnonimno
Neaktivan

Vekas post=2489 wrote: Zar trebam cekati kadiju ili muftiju pa da mi kaze da Sufije nisu na pravom putu. Svako ko se probada i okrece kao ludjak u krug je kafir.

Ima mnogo vrsta sufija. Jedni su muslimani koji čine novotarije, drugi su ljudi koji čine širk. Ako sufija ne čini širk i kufr u kojem se ne može opravdati (odnosi se na kufr), on je musliman. Vrtenje u krug i probadanje nisu djela niti kufra niti širka. Ono što neke sufije čini nemuslimanima jeste njihovo upućivanje ibadeta nekom drugom mimo Allahu. Na primjer, mnoge sufije čine širk upućivanjem dove Poslaniku sallAllahu alejhi we sellem, te od Poslanika traže nafaku, sreću i slično. Neke sufije tavafe oko grobova, što je opet djelo ibadeta upućeno mrtvome, a to je širk.
Opet da naglasim da nisu sve sufije isti, i da ih ima raznoraznih. Propis tekfira se vezuje za njihova djela a ne za ime. Ako je neko sufija ne postaje automatski kafir jer je sufija, već se gleda na njegova djela, a čovjek mora naučiti vjeru kako bi raspoznao istinu od zablude, ali i kako ne bi muslimana proglasio kafirom.

Najnoviji članci

Habbab ibn el-Erett – učitelj muslimana i strpljivi mudžahid

0
NJEGOVO IME I PORIJEKLO Njegovo ime je Habbab, sin je El-Erettov, a on Džendelov, a on Sa'dov, a on Hazimov, a on Ka'bov, a on...
Kur'an, muslimanka

Biranje životne saputnice

Pratite nas na Facebooku

5,582LikesLikes