Reply To: Odg: Rusenje kipova

Nova naslovna forums ISLAM Džihad Rusenje kipova Reply To: Odg: Rusenje kipova

#13731
AvatarAnonimno
Neaktivan

Halalite ako ovu poruku dva puta vidite, mislio sam da sam je vec poslao, ali izgleda da nije prosla. Pokusacu je ponoviti.

Tuti post=8598 wrote: Prateci i razmisljajuci o svemu napisanom , … istakao bih jedan primjer ,… shvatanje onoga sto je napisano i postavio bih jedno pitanje …

vidio sam stav da su piramide te koje su turisticka atrakcija , i eto one su uzrokom nekog finansijske dobiti …
ne ulazeci sad u problematiku i analizu gdje te pare zavrse i koliko koristi imaju muslimani ,,,
ja cu koristiti pristup da kazem da sve te pare dodju u ruke muslimana (naravno samo figurativno da bi mogao navesti primjer i poentu – da me neko kasnije ne prozove i ne bude trazio dokaza za moj govor odmah se ogradjujem)

Da li je to halal novac ? zasto ovo pitam …

Pa nama je naredjeno da rusimo kipove i te mnogobozacke objekte .. (bar do sad niko nije naveo dokaz suprotan ovome misljenju)
sta bi bilo da neko uzgaja svinje i prodaje ih turistima i da sav prihod od te prodaje ide muslimanima ?
sta bi bilo da neko proizvodi alkohol i prodaje ga turistima i sav prihod da ide muslimanima ?

Neznam koliko je serijatski ispravno ovo moje poredjenje , ali mislim da ima ucene brace ovdje na forumu koji mogu temu obraditi iz tog ugla, … i na taj nacin da dodjemo do odgovora …
i dalje sam na misljenju da sve kipove treba rusiti i ne traziti sebi izgovora , dok me neko argumentima ne ubijedi u suprotno !

Brate Tuti, fino si objasnio i usporedio turisticki stav. Ja ne znam da li je to serijatski ispravno, ali se cini dobrim obrazlozenjem. I brat Usama je ponudio dobar dokaz kako vrijednost necega je ponistena kada je to Allah zabranio. Allah vas obojicu nagradio za trud.

Postoje jos dva stava koja nisu razrjesena:

1. Zasto najbolji muslimani nisu srusili piramide kada su osvojili Egipat?
Vidio sam obrazlozenja da je to bilo jer nisu znali za njih, ili da su bili duboko u pjesku. Nisam uvjeren u ova obrazlozenja, i neki kazu da i Kuran spominje piramide u suri Al-Qasas. Kaze Milostivi: “Gospodar moj dobro zna onoga koji donosi uputstvo od Njega” – reče Musa – “onoga koji će na kraju pobijediti, a nevjernici doista neće uspjeti!” “O velikaši” – reče faraon – “ja ne znam da vi imate drugog boga osim mene, a ti, o Hamane, peci mi opeke i sagradi mi toranj da se popnem k Musaovu Bogu, jer ja mislim da je on, zaista, lažac!” ( Al-Qasas 37 i 38 )

2. Da li muslimani – ili drugi – koji posjete piramide njih zaista i obozavaju? Da li su piramide idoli? Ako jesu, onda vrijedi uputa da se idoli sruse. Ako nisu, onda ta uputa nije relevantna u ovom slucaju.

Molim bracu za odgovore na ova pitanja. Allah vas nagradio, a mene uputio.

Najnoviji članci

Ima dane za napostiti od prošloga Ramazana ali se ne može...

0
Pitanje: Moja supruga ima napostiti nekoliko dana od prošle godine, međutim zaboravila je tačan broj dana koje mora napostiti. Šta da radi? Odgovor: Slava pripada...

Pratite nas na Facebooku

5,595LikesLikes