Reply To: Odg: Samoubistvo u Dzihadu

#5921
Anonimno
Neaktivan

Mus_ab post=81 wrote: We alejkumu selam we rahmetullah

Pošto je novi forum, a ne traži mi se tema na starom forumu, ovo smo davno prevazišli, kao prvo, ovo je tvoj text, a ne text neke uleme, tj pogrešno je da imaš svoje mišljenje nasuprot mišljenja uleme koaj je donijela takav propis…

pročitaj ova dva texta i nadam se da ćeš uz Allahovu pomoć očistiti šubhe koje su te snašle…
šehidska akcija je samožrtvovanje, a ne samoubistvo…

pročitaj:
Šehidske akcije u svjetlu Šerijata
i
Šehidi ili samoubice?

Samozrtvovanje je kad se navali na neprijetelja znajuci da te ceka smrt ali pri tom sabljom ili oruzjem ibijes barem neke od neprijatelja. Razlika u tome je sto kad navalis na neprijetlja da bi se samozrtvovao uzrok tvog ubistva je neprijatelj a u slucaju samodetoniranja uzrok tvog ubistva si sam, zato se oko tog pitanja samodetoniranja ne radi o samozrtvovanju nego o klasicnom samoubistvu.
Samozrtvovanje je u modernom smislu kad ti kucu opkoli neprijatelj i ti znajuci da ti ne ghine smrt izadjes iz skrovista u jurisajuci na neprijatelja pocnes ih ubijati redom gdje te jedan metak od neprijateljske cvojske pogodi i padnes mrtav. Zatim metoda samozrtvovanja u ratu je juris kada se broj muslimanske vojske izlozi mecima neprijateljske vojske i mnogi zanjuci da ce umrijeti jurisaju kako bi tako razbili obruc neprijatelja. Znaci postoji nacin samozrtvovanja a samoubilcki napad je najmanje samozrtvovanje tako da se ne bih slozio po tom pitanju a i mnogi Saudijcki ucenjaci i Uleme su to osudili kao sto je to osudio Saudijski Muftija Šejh Salih Ibn Abd al-Aziz Ali-Shayk.
Inace ja sam spozano da mogu biti dobar Selefija ako budem slijedio Fetve Saudijske Uleme jer i oni se vode Selefijskom principu.

“Ima ljudi koji se žrtvuju u težnji za zadovoljstvom Allahovim. A Allah je milostiv robovima Svojim.” (Bekara, 207)

Ovaj ajet se ne odnosi na to da se treba zrtvovati sebebom dizanja ruku na sebe. Samozrtvovanje je juris na mnogbrojnu vojsku bas onako ako ste gledali kaubojske filmove kad Indijanci sa strijelama i kopljem navaljuju na druzinu kaubojaca koji su naoruzani vatrenim oruzjem to znaci pistoljima i puskama. Bas se na to samozrtvovanje mislilo.