Reply To: Odg: Šejh Abu Hafs al-Mauritani o Al Kaidi

Nova naslovna forums ISLAM Džihad Šejh Abu Hafs al-Mauritani o Al Kaidi Reply To: Odg: Šejh Abu Hafs al-Mauritani o Al Kaidi

#13272
AvatarAnonimno
Neaktivan

Džuzdžan post=8146 wrote:

@ Dzuzdzan

Brate, da nisi malo pretjerao sa ovom recenicom, tj ovakvim tumacenjem dzihada? Ispadne da dzihad promovise nasilje, umjesto da se uspostavi da je islam vjera milosti. Uzviseni Allah kaze: “A tebe [Muhamede] smo samo kao milost svjetovima poslali.” (Al-Anbiya, 107)

S obzirom da si ti drugi koji je iz mojih riječi zaključio ono što je zaključio, ponavljam šta sam već napisao:

Mudžahid napada neprijatelja da bi se odbranio i da bi uzdigao Allahovu riječ. Kada sam rekao da je džihad ubijanje, mislio sam na rat, što je primarno značenje riječi džihad, a ne na “džihad perom”. Međutim, ti pokušavaš da mene predstaviš kao zlu osobu koja iz čiste mržnje ubija nedužne osobe.

Ne znam kako si zakljucio da ja tebe pokusavam predstaviti kao “zlu osobu koja iz ciste mrznje ubija neduzne osobe.” Samo sam te pitao da nisi pretjerao sa shvatanjem rijeci/pojma/obaveze dzihad. Ja vjerujem da jesi jer dzihad znaci mnogo vise od onoga sto si napisao i ovoga sto si zadnje napisao, to jest da je primarno znacenje dzihada rat.

Ebu Hurejre, r.a., kaze: Vjerovjesnik, s.a.v.s., nazvao je rat varkom. (Prenosi Buhari)

Najnoviji članci

Pratite nas na Facebooku

5,592LikesLikes