Reply To: Odg: Šejh Abu Hafs al-Mauritani o Al Kaidi

Nova naslovna forums ISLAM Džihad Šejh Abu Hafs al-Mauritani o Al Kaidi Reply To: Odg: Šejh Abu Hafs al-Mauritani o Al Kaidi

#13258
AvatarAnonimno
Neaktivan

Kao što je rečeno, šejh Abu Hafs al-Mauritani je bio je glavni muftija i predsjedavajući Šure u Al Kaidi koji je sudio po šerijatu, inače nadasve poznat kao učevan i pravedan kadija. Nov sam na forumu i ne želim ofanzivno nastupiti, ali moram reći da prvo što sam zaključio o ovoj zanimljivoj temi i pitanju šta mislimo o intervjuu sa šejhom je da smo totalno s nje skrenuli.
Braća se raspisala o džihadu i napadaju sve koji ne tumače džihad i ćafire ko oni. O intervjuu mislim da je inenađujuće zanimljiv, a šejh, upravo zato što je bio pobornik pravde i sam zastupao šerijatski zakon, znao je tačno u šta bi odveo napad na Amere 11. septembra. Za korist onih koji pitaju imal prevod intervjua (a ne znam da li ga ima, treba se pogledat na Yutubu)…
Prvo što šejh veli je da je neislamski je ubijat civile, a 11. septembra je ubijeno 2996 ljudi. Allah kaže: „I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! – Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu (sura 2, ajet 191).“ Jesu li se ljudi koji su taj dan ubijeni borili?
Drugo, jesu li se borili protiv nas muslimana? Slijedeći razlog koji je naveo u intervjuu je da su oni koji su preoteli upravljanje avionima krenuli u Ameriku na američkim vizama. Kao poznvalac šerijata, šejh zna i to da je jedna od najsvetijih obaveza muslimana da poštuju ugovor bez obzira jel potpisan sa muslimanima ili nemuslimanima. Oni koji su preoteli avione išli su u Ameriku na američkim vizama, a to je po šerijatu jedna vrsta ugovora (znači obavezujemo se da ćemo se ponašat po određenim pravilima, da nećemo nanijet štetu zemlji u koju idemo, a za uzvrat ti se garantuje sloboda i sigurnost u zemlji u koju ideš).
Treće, u džihad se ide samo ako je ispunjen osnovni princip, a to je da se braniš od neprijatelja koji te istjeruje iz vlastite kuće ili ako postoji opravdanost uspostave šerijata (očuvanje Islama, života, vlasništva, digniteta, itd.).
Četvrti razlog šejhovog razmimoilaženja s Al Kaidom je da je kao gost Talibanskog emirata u Afganistanu dobila nalog od Mula Omara da ne ide u napad na dalekog neprijatelja. Po šerijatu, kad si gost u nečijem emiratu, moras slušat vođu tog emirata.
Meni se čini da je ovdje sve jasno. Šejh Abu Hafs al-Mauritani je samo iznio svoje mišljenje, a pri tom se ogradio od napadanja svog bivšeg vođe bin Ladena čak i sad kad ga ovaj ne može čut jer je rahmetullahi. I onda imamo ovu braću koja niušta ne vjeruju osim u svoju interpretaciju džihada pa onda cinično komentarišu sve što neko iznese i sve što im ne štima markiraju kao ćafirske laži.

Najnoviji članci

Savijet mladima: Naučite kontrolirati srdžbu

0
Da li se nervirate? Često? Kako ispoljavate vaš bijes? Da li smatrate da ste jedinstveni u vašoj porodici kada je u pitanju ispoljavanje bijesa?...

Pratite nas na Facebooku

5,595LikesLikes